Sanningen om att få barn
Många gravida fokuserar så mycket på själva förlossningen att de glömmer bort att det finns en tid därefter. Och ett helt nytt liv kan komma som en total chock. Varför får man inte reda på hur det är att få barn innan man sitter där med en unge i famnen? Eller får man det?
Anna Jillmyrs förlossning var en positiv upplevelse, trots att den slutade i sugklocka. Däremot förvånades hon över hur lite hon faktiskt visste om tiden efter förlossningen.
– Jag hade ingen aning om att det skulle göra så ont i underlivet. Dessutom kändes det som om jag skulle kissa på mig och hann knappt få ner trosorna. Det kändes som om hela underlivet hade kraschat och jag trodde aldrig att jag skulle bli mig själv igen, säger hon.
Anna pratade med en sjuksköterska på BB och fick träffa en gynekolog, som konstaterade att allt var normalt. Så ont skulle det göra. Svullnaden, som skapade trycket mot urinröret, skulle lägga sig inom några dagar.
5 vanliga åkommor efter förlossningen
Eftervärkar När livmodern börjar dra ihop sig, så kan du få mensvärksliknande smärtor. De är värst de första dygnen när bröstmjölken rinner till och är oftast kraftigare hos omföderskor. Lägg något varmt på magen eller ta smärtstillande med paracetamol, såsom Alvedon eller Panodil.
Ont i underlivet Om du har fått en bristning och har blivit sydd, så kan det värka och svida mycket, framför allt när du kissar. Duscha underlivet samtidigt, så svider det mindre. Lägg en binda som du har fuktat med lite vatten i frysen och håll den sedan mot området som gör ont. Det finns även receptfri bedövningssalva. Sitt på en badring om du har svårt att sitta.
Baby blues Du kan känna dig nedstämd och gråtmild första tiden när graviditetshormonerna minskar och amningshormonerna tar över. Vanligtvis försvinner det inom två till tre veckor.
Avslag Du blöder från såret i livmodern där moderkakan satt. Det luktar lite obehagligt och är klarrött de första dagarna, för att sedan övergå till brunt och slutligen gulvitt. Det kan finnas klumpar i avslaget, som kan bli stora som plommon. Det är helt normalt. Avslaget varar i genomsnitt i fem veckor.
Torra slemhinnor Efter en graviditet så minskar halten av det kvinnliga könshormonet östrogen i kroppen. Då kan slemhinnorna i slidan bli torra och det kan göra ont att ha samlag. Använd glidmedel. Det finns även en receptfri salva med östrogen att smörja med.
Källa: Jenny Grundén, leg. Barnmorska
Under sin graviditet hade Anna fokuserat på förlossningen. Tiden därefter tänkte hon inte så mycket på då. Dessutom kände hon sig van i mammarollen eftersom hon redan hade sonen Max, född med kejsarsnitt. Så stor skillnad skulle det väl inte vara efter en förlossning mot ett snitt, tänkte hon. Men hon blev tagen på sängen.
– Amningen fungerade inte heller och det kändes hopplöst. Jag önskar att någon hade pratat om hur det skulle bli efter förlossningen. Då kanske inte det inte hade kommit som en överraskning, säger Anna.
Hon är inte ensam. I forumet på sajten Familjeliv.se är de oväntade händelserna efter förlossningen ett hett diskussionsämne. Upptäckten av att man har för ont för att sitta, att man blir ett tårsprutande hormonvrak efter några dagar eller att man blöder mycket kommer som överraskningar för många.
Jenny Grundén är barnmorska och svarar på frågor på Familjeliv.se. Hon bekräftar att det aldrig går att förbereda sig på hur det kommer att bli efter en graviditet och att föreställningarna ofta inte stämmer.
- Många är till exempel rädda för att spricka i underlivet under förlossningen, men eftersom vävnaden är så uttänjd så försvinner känseln. De allra flesta känner alltså inte att de spricker, något som nästan alla förstföderskor gör, säger Jenny Grundén.
Hon berättar att en annan vanlig föreställning är att amningen fungerar av sig själv. Du kanske såg framför dig hur din nyfödda bebis skulle ligga lugnt och suga på bröstet från första stund. Istället värker det i de såriga bröstvårtorna, eftervärkarna river i magen, barnet vill inte suga och mjölken har inte runnit till. Ditt barn skriker och du känner dig frustrerad och hjälplös. Du undrar varför ingen berättade det här för dig, så du hade fått en chans att förbereda dig.
Det kan vara så att du kan ha fått information, men glömt.
– Under första hälften av graviditeten pratar barnmorskan på MVC om amning, så att paret ska ha fått information om det. Man hinner glömma, men förhoppningsvis finns det kvar någonstans i bakhuvudet. Det är ingen slump att barnmorskan tar upp amning just då. Det finns studier som visar att blivande föräldrar inte är mottagliga för information om tiden efter förlossningen under andra halvan av graviditeten. Då ligger allt fokus på förlossningen, säger Jenny Grundén.
Eftersom ingen graviditet är den andra lik, så finns inga standardsvar på hur livet därefter kommer att bli. Därför informerar barnmorskorna främst om det som gäller alla, såsom avslag och amning.
– Det är onödigt att prata om sådant som inte går att göra något åt eller som kanske inte ens kommer att inträffa. Man måste se en vinst med informationen som man för fram istället för att skapa onödig oro. Om man till exempel skulle få en stor bristning, så tar man tag i det när det händer, förklarar Jenny Grundén.
En mamma skriver i sajten Familjelivs forum att hon valde att bara ta till sig det negativa hon fick höra före förlossningen.
–Det gör så ont att man tror att man ska dö, du spricker från Ystad till Haparanda, det gör svinont att sy, ta all bedövning du kan få, var sådana saker jag tog fasta på, skriver hon.
Men hennes egen förlossning blev en helt annan upplevelse.
– Vår sons förlossning är det finaste jag någonsin har varit med om. Alla dessa skräckhistorier om förlossningen satt så etsade i mitt huvud att när bebisen kom ut så fick jag känslan av att folk måste ha hittat på. Jag var också arg på alla som hade skrämt upp mig. Så jag önskar att någon hade sagt att en förlossning kan vara det finaste och häftigaste du kommer att få uppleva.
Jenny Grundén berättar att det också finns många bilder om hur det ska vara som nybliven förälder, bilder som kan vara svåra att leva upp till.
– Den första tiden hemma ser väldigt olika ut för olika föräldrar. Det finns en föreställning om att det ska vara mysigt hela tiden, men det är en stor omställning att få barn och inte alltid en dans på rosor, säger Jenny Grundén och berättar att det kan kännas jobbigt om man har räknat med att kärleken till barnet ska finnas där från första stund.
– Din bebis är en helt ny person som du inte känner. Det är som när man träffar sin partner: För en del uppstår kärlek vid första ögonkastet, för andra dröjer det lite längre innan känslorna kommer, förklarar hon.
Sänk kraven på att till exempel ha ett perfekt städat hem eller laga mat från grunden under den första tiden. Tillåt dig att bara vara och ta dagen som den kommer. Lita på att du är den bästa föräldern till ditt barn, tipsar Jenny Grundén.