"Varför rör sig bebisen så olika mycket i magen?"
FRÅGA Jag är gravid i vecka 31. Jag känner fosterrörelser dagligen, men hur kommer det sig att bebisen rör sig jättelitet ena dagen och jättemycket andra dagen? Jag har frågat min barnmorska, men till svar fick jag bara att så länge jag känner fosterrörelser varje dag är det ingen fara. Idag har min bebis knappt rört sig något och igår var det fullt ös. Har aldrig känt så mycket rörelser på en och samma dag, som jag gjorde igår. Kan bebisen trötta ut sig själv om den sparkar mycket så att den då vilar dagen efter?
SVAR Fosterrörelserna är som tydligast mellan vecka 20 till 32. Efter vecka 32 får barnet betydligt mindre plats i livmodern eftersom det fyller ut hela livmodern med sin kropp. Många kvinnor blir då lite oroliga för de ändrade rörelserna, men det finns alltså ingen anledning till oro. Det handlar om platsbrist! Moderkakans placering kan också spela roll, har man den i framvägg känner man inte rörelserna lika tydligt. Från vecka 26 bör alltså man känna någon fosterrörelse varje dag.
Känner man inte fosterrörelser så bör man kontakta förlossningen, så man få komma in på en undersökning för säkerhets skull. Om du lägger märke till någon betydande skillnad i barnets rörelser när du början närma dig förlossningen bör du underrätta personalen på mödravårdscentralen eller förlossningsavdelningen. Det gäller även mycket tydligare rörelser, som kan vara ett tecken på stress eller för lite fostervatten.
Du bör omedelbart kontakta förlossningen om du inte känt några rörelser alls under en sextimmarsperiod om du börjar närma dig förlossningsdatumet. Lita alltid på din egen intuition och åk in för en kontroll om det känns som om något är fel – ingen kan avgöra detta bättre än du själv och ingen tycker att du är fånig för att du vill försäkra dig om att allt står rätt till. Mödravården och barnmorskorna är där för mammornas skull. /Aleksandra
Fråga experten
Alla våra experter
hittar du här