Våga fråga och slipp rädslan
Magen växer och ni längtar efter att få hålla er lilla bebis för första gången. Ett litet liv huserar inne i mammans kropp, men det är fortfarande svårt att riktigt greppa. Förlossningen känns långt bort. Men snart har månaderna passerat och förlossningen närmar sig. Bebisen ska ut ur magen och det känns plötsligt som en omöjlig uppgift. Bara tanken gör er kallsvettiga. Men lugn, det finns hjälp att få.
Många minns kanske Patrik Thorén, som Familjeliv.se tidigare har skrivit om. Han är en av få män som vågar prata öppet om förlossningsrädsla. När vi nu träffar honom igen så är det på en profylaxkurs i Göteborg, tillsammans med hustrun Carola. Hans förhoppning är att få hjälp med rädslan, så att den tredje förlossningen ska bli ett ljusare minne än vad de två tidigare är.
Fanny Falkman är kursledare på Annas profylax och har hjälpt tusentals par att förbereda sig inför förlossningen. Idag ska kursen handla om partnerns roll under värkarbetet.
Partnern känner sig ofta lite utanför på MVC och förlossningen, eftersom fokus ofta hamnar helt på kvinnan. Det är något som Patrik känner igen sig i och som även diskuteras i forumet på Familjeliv.se. När man känner sig utanför, så är det är lätt att tro att ens roll som partner inte är så viktigt. Men det är tvärtom.
- Jag brukar säga att om bara en kan gå kursen, så är det partnern. Så viktig är rollen, säger Fanny Falkman.
Partnern ska ha stenkoll på allt från önskemål om smärtlindring till var chokladen finns i väskan, vara språkrör och se till att mamman känner sig lugn, avslappnad och aldrig övergiven. Är partnern avslappnad, så blir mamman lugn. Är partnern rädd så smittar det av sig.
Fakta Tips för förlossningsrädda
- Våga be om hjälp! Vänd dig till din MVC och be att få prata med en förlossningspsykolog.
- Gå en profylaxkurs.
- Ta hjälp av en doula, som har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge stöd och information.
- Kunskap är trygghet. Ta reda på vad en förlossning handlar om och ha en konkret handlingsplan.
- Ta med ett förlossningsbrev med era önskemål och tankar till barnmorskan på förlossningen.
Källa: Fanny Falkman, kursledare Annas profylax.
Därför är det lika viktigt att partnern har lärt sig hur man andas genom värkarna och är avslappnad, så att den kan guida kvinnan om hon spänner sig eller tappar fokus.
- Det gäller att komma in i matchen så snart som möjligt. Många väntar på att få en inbjudan, men det är faktiskt upp till dig som partner att ta initiativet, säger Fanny Falkman.
Hon fortsätter att förklara:
- Mamman ska gå in i sin bubbla, ge sig hän, checka ut och föda barn. Hon behöver släppa kontrollbehovet och det är svårt, framför allt idag, säger hon.
Förlossning ett ämne som berör alla möjliga känslor: oro, rädsla, spänning, förväntningar, smärta... Trots det är kursen varken allvarsam eller tråkig. Tvärtom.
- Det är som bra sex! Det gäller att få henne att släppa taget och tappa kontrollen. Mammans jobb är att andas och slappna av. Partnerns jobb är? resten! säger Fanny Falkman.
De närvarande papporna titta på varandra och skrattar lite nervöst i samförstånd. Fanny Falkman fortsätter.
- Du kanske känner dig utanför, men så ska det vara. Har mamman gått in i sin bubbla, så har du lyckats! Så länge hon ser ut så här, så är det bra, säger hon och pekar på en bild av en hund med hängande ögon och ansikte.
En annan pappa är Henrik Molin, som är där med sin sambo Carin Thor. De väntar sitt första barn och är gravida i vecka 32.
Liksom Patrik, så var Henrik orolig inför förlossningen. Han gillar inte sjukhus och var rädd för att svimma under förlossningen, men efter två dagars profylaxkurs känns allt bättre. Hans fokus kommer ligga på att hjälpa Carin och då glömmer han förhoppningsvis sin oro. Svimmar han, så gör han. Det är inte mer med det, resonerar han.
Henrik berättar att vänner rekommenderade dem att gå kursen.
- Jag var skeptisk och trodde att det var humbug. Tanken på att andas i grupp kändes jobbigt, men så känns det inte nu, säger han.
Profylaxkursen är en positiv upplevelse och nu känner de sig båda väl förberedda och upplever även att de har blivit ett tajtare team. Pausen är slut och papperskorgen full av bananskal. Nu ska de träna andningstekniker. Alla sluter ögonen. Efter Fanny Falkmans instruktioner så växlar de mellan lätt-, mellan- och djupandning.
- Det såg ut som ni födde barn allihop, på riktigt! Hur kändes det? frågar hon gruppen.
- Jag blev snurrig i huvudet, säger Patrik.
- Det är vanligt om man drar in mycket luft och inte andas ut ordentligt. Under lättandningen så får ni tänka på att ta små andetag, som att ni andades ur en kapsyl, förklarar Fanny Falkman.
- Jag tänker så mycket på hur jag ska andas att jag har svårt att koppla av, säger Carin.
- Det är viktigt att träna. Det ser bra ut, men med träning så kommer det att kännas bra också, förklarar Fanny Falkman och tipsar om att träna en liten stund varje dag, till exempel under tv-reklamen.
Patrik har tagit till sig andningsteknikerna och tycker att de hjälper honom att slappna av. Han har lärt sig mycket på kursen som han kommer att ta med sig.
- Jag visste inte att det var så viktigt med beröring, närhet och att återspegla Carolas känslor. Teknikerna kan ju hon använda på mig också, så kan vi hjälpa varandra, säger han.
Oron för att det ska hända något med Carola eller barnet under förlossningen finns fortfarande, men han känner sig starkare nu. Han tror att han kan vara ett bättre stöd än vad han var under de två tidigare förlossningarna. Då var han livrädd och stod bara och tittade på, förlamad av rädsla. Innan kursen så var han tveksam till om han skulle fixa att vara med på en tredje förlossning, men idag känns det annorlunda.
- Jag vill vara där, ta revansch och hålla Carola i handen, säger han.
Patrik har hittat verktyg som kanske inte kan bota rädslan i ett huj, men som kan hjälpa honom på vägen.
- Jag ska säga till på MVC att de måste informera om att profylaxen finns. Pappan kan ju till och med gå kursen själv! säger Patrik avslutande.
Nu är det bara att åka hem till Svenljunga igen och träna. Carola har förvärkar och bebisen kan komma vilken dag som helst. Då vill de vara så förberedda som möjligt.
*Den 3 oktober fick Patrik och Carola en son, som har fått namnet Viking. De hann aldrig in till sjukhus, utan Viking föddes hemma i hallen.
- Det var en traumatisk men samtidigt fantastisk upplevelse, berättar Patrik.