10 tips för att ta kontroll över gravidillamåendet

Gravidillamåendet kan knäcka vem som helst. Utan att du anar det kan förväntan över den mysiga graviditeten bytas mot kaskadkräkningar och ett ständigt illamående. Speciellt tufft kan det vara i början, innan den glada nyheten spridits bland vänner och kollegor, och kampen mot kräkreflexen ska ske i tysthet.

I familjelivs forum undrar en blivande mamma om det finns några tips på vad hon kan göra mot sitt illamående. Hon skriver: 

"Jag vill inte berätta på mitt jobb att jag är gravid, men mår konstant illa hela dagarna och även på nätterna när jag vaknar. Det gör att jag är jättetrött och inte orkar med något. Jag kräks inte men det känns som att jag ska göra det. Finns det några tips?"

Barnmorskan tipsar
Aleksandra Nived som är Familjelivs barnmorska tipsar om att ha några kex till hands och att låta morgonrutinerna ta lite extra tid.

– Ett generellt tips är att småäta. Illamåendet brukar öka när magen är tom. Kräks du mycket är det också bra att försöka hålla ner storleken på portionerna. Sen är illamåendet som mycket annat, väldigt individuellt. Försök att hitta vad som fungerar och inte fungerar för dig. Vilka lukter får det att vända sig i magen? Är det någon speciell tid på dygnet som är värre än andra?, säger Aleksandra. 

Hon fortsätter:

– Många kvinnor har det extra jobbigt på morgonen. Se till att du har något bredvid sängen som du kan stoppa i dig innan du går upp, till exempel salta kex så får du både salt och kalorier. Det kan även vara bra att ställa klockan lite tidigare så att du slipper stressa och kroppen får tid på sig att vakna ordentligt.

Gravidillamåendet försvinner för de flesta efter att man gått in i graviditetsvecka tolv. För andra är det ett problem som följer under hela graviditeten. Den definitiva orsaken till illamåendet vet forskarna ännu inte, men den troligaste orsaken finns i ändrade hormonbalanser och obalans i blodsockret. En annan förklaring kan vara stress och trötthet.

– Det senaste jag läste var att man kunde se samband mellan gravidillamående och åksjuka. Det finns även vissa som menar att det finns en viss ärftlighet, det vill säga att blev ens egna mamma illamående är risken större att även du mår illa. Det är även vetenskapligt bevisat att kvinnor som väntar tvillingar och flickor kräks mer. Jag har själv två flickor och kräktes i 16 respektive 26 veckor, säger Aleksandra Nived.

Hur vet jag att det är dags att söka hjälp för illamåendet?
– Var uppmärksam på uttorkning om du kräks mycket, får svimningskänslor eller om du går ner i vikt, då är det dags att kontakta din barnmorska eller en läkare. Ett tydligt tecken på uttorkning kan vara att du börjar kissa mindre eller om urinen blir mörkare. Var även uppmärksam på om kräkningarna börjar likna kaffesump, då ska man söka vård omgående!, säger Aleksandra Nived.


Förutom illamåendet finns det en hel del tecken som visar på att du kan vara gravid. I videon nedan ser du 15 tidiga tecken på att du kan ha en bebis i magen. 

/
stats