Hjärttest räddar liv på nyfödda
Nyligen tog USA:s hälsominister beslutet att alla nyfödda barn ska screenas innan de lämnar BB för att minska risken för att missa allvarliga hjärtfel. Idag föds en till två barn per 1000 i Sverige med hjärtfelet, enligt ett pressmeddelande från Sahlgrenska Akademin. Det är ett akut och livshotade fel som beror på att det saknas en normal förbindelse mellan hjärtat och antingen blodcirkulationen eller kroppspulsådern. Följden blir en cirkulationskollaps när ductus-blodkärlet gradvis stängs dagarna efter födseln och blodflödet till lungor eller kroppspulsådern stryps och barnet dör. Hjärtfelet kan avhjälpas med operation bara läkarna upptäcker det i tid. Men felet upptäcks inte alltid i den vanliga läkarundersökningen på BB eftersom hjärtfelet inte alltid ger ifrån sig blåsljud.
Ingegerd Östman-Smith, professor i pediatrisk kardiologi vid Sahlgrenska akademin som ledde forsknings studien som utvecklade testet tycker att det är synd att screeningen inte fått större genomslag i Sverige.
– Testet är jättesmidigt. Det går snabbt och är helt smärtfritt. Apparaten som används är dessutom väldigt billig i sammanhanget, en engångskostnad på ungefär 20 000 kronor, säger Ingegerd Östman-Smith och fortsätter:
– Studien gav ett väldigt bra utslag och många som deltog i studien har tagit med sig metoden hem och nu används den i stora delar av Norrland och runt Kalmar. Men det skulle behövas nationella riktlinjer från Socialstyrelsen för att det skulle bli ett obligatoriskt test för alla BB-avdelningar.
Anders Jacobsson på Socialstyrelsen enhet för nationella riktlinjer om hjärtsjukvård säger att arbetet med att förnya riktlinjerna kring medfödda hjärtfel kommer att tas upp i början på nästa år.
– De riktlinjer som finns idag började användas 2008 och då fanns inte den här screeningmetoden. När arbetet för det nya riktlinjerna tas fram kommer vi bland annat att titta på den nya forskning som kommit kring medfödda hjärtfel. Ett arbete som kommer att vara helt färdigt 2014.
Så om Pulsoxymetri-screning blir en del av de nationella riktlinjerna vet vi inte förrän 2014?
– Det är för tidigt att säga. Om vi ser att behovet finns och att metoden får tillräckligt med stöd genom forskning kan frågan brytas ut ur det stora arbetet och genomföras tidigare, säger Anders Jakobsson.
Fakta om Ductus- hjärtfel
Screening metoden bygger på en svensk studie från Sahlgrenska akademin och BB-avdelningarna i Västra Götaland och heter Pulsoxymetri-screning. Med hjälp av en sensor på barnets högra hand och ena fot mäter man syrgaskoncentrationen i barnens blod för att upptäcka ett så kallat Ductus-beroende hjärtfel. Som beror på att det saknas en normal förbindelse mellan hjärtat och antingen blodcirkulationen eller kroppspulsådern. Följden blir en cirkulationskollaps när ductus-blodkärlet gradvis stängs dagarna efter födseln och blodflödet till lungor eller kroppspulsådern stryps.