Nu kommer lustgasen fasas ut

Landstinget Gävleborg kan bli det första i landet som väljer att plocka bort lustgasen som smärtlindringsmetod inom förlossningsvården. Ett beslut som grundas på att gasen är farlig för både människor och miljö. I en forumtråd på Familjeliv drog diskussionen igång sedan en medlem läst om nyheten.

Efter bara ett par dagar hade diskussionen genererat över 550 svar och över 60 000 sidvisningar. Majoriteten av medlemmarna är negativ till beslutet och är rädda för vad det kommer att innebära för blivande mammor under förlossningen. En kvinna skriver:
– För mig känns det jättemärkligt. För en kvinna med snabbt förlossningsförlopp innebär det att hon inte kan få någon som helst smärtlindring? Tänk om man kommer in när man är öppen sju till åtta centimeter och det är försent för medicinsk smärtlindring, påpekar hon.
En annan kvinna är inte lika skeptisk:
– Du funderar inte det minsta på orsaken till att den inte finns tillgänglig i massor av länder som skulle kunna ha lustgas? I Sverige används lustgasen på slentrian av gammal vana, i andra länder anses gasen farlig och de kan inte begripa hur folk frivilligt kan dra i sig det.

Ingegerd Lantz, verksamhetschef och läkare inom kvinnosjukvården i Gävleborg, menar att beslutet att ta bort lustgasen är ett väl underbyggt.
– Flera undersökningar visar att lustgasen påverkar på både patienter, personal och miljö negativt. Lustgasen är dessutom inte speciellt effektiv. Patienter idag har lite väl hög tilltro till lustgasen som smärtlindringsmetod, många gånger gör den ingen skillnad. Jag tycker att det är att lura kvinnor, säger Ingegerd Lantz.

I landstinget Gävleborg ska lustgasen fasas ut på lång sikt, tidigast 2014. Fram till dess ska man bli bättre på att informera patienterna om hur lustgasen påverkar både människor och miljö. Samtidigt ska landstinget utbilda personalen i att använda andra smärtlindringsmetoder, både medicinska och icke medicinska.
– Det är alltid svårt att ta bort en del av en kultur, men lustgas är en gammal metod och idag kan vi bättre. Inom narkosen är den redan borta och i andra jämförbara länder i Västeuropa använder man inte längre lustgas inom förlossningsvården, säger Ingegerd Lantz.

Faktaruta

Lustgas
– Förbrukningen av lustgas under en förlossning motsvarar 150 mils bilkörning eller ca 100 liter bensin.
– Personal som arbetar med förlossningar och operationer kan påverkas i form av trötthet och dåsighet.
– Lustgas har mer än 300 gånger kraftigare inverkan på klimatet jämfört med koldioxid.
– Ett genomsnittligt landsting släpper ut 3–6 ton lustgas per år. Det motsvarar ungefär 900–1 800 ton koldioxid.
Källa: karolinska.se

På Karolinska sjukhuset i Huddinge har man valt en annan väg, istället för att plocka bort gasen har man valt att rena. 2004 installerades en lustgasreningsanläggning för att minska utsläppen. Karin Pettersson, överläkare på förlossningen vid Karolinska sjukhuset i Huddinge, är förvånad över Gävleborgs beslut.
– Min första tanke när jag hörde om beslutet var: ”vad ger man istället?”. Lustgas används vid 85 procent av förlossningarna här och har en viktig roll inom den svenska förlossningsvården. Det nya reningssystemet minskar även påverkan på miljön och de nya maskerna gör att personalen inte blir lika utsatt. För patienterna är exponeringen så kortvarig och mig veterligen påverkas varken mammor eller barn av några bieffekter på sikt, förklarar Karin Pettersson.

/
stats