Familjelivs stora gravidguide: Från plus till bebis
Är du en blivande mamma? I så fall funderar du säkert en del på det praktiska som ska göras innan din lilla ärta kommer till världen. Fram med almanackan och anteckningsblocket – här får du Familjelivs guide för nygravida!
Kosttillskott och mat
• Som gravid behöver du extra tillskott av b-vitaminet folsyra som skyddar fostret mot ryggmärgsbråck och är viktigt för mammans blodbildning. På Apotekets webbplats finns mer information om kosttillskott som kan vara bra att ta nu när du väntar barn.
Så snart som möjligt ska du också surfa in på Livsmedelsverkets webbplats där det finns listor på mat som man ska undvika eller satsa på att äta mer av som gravid.
Kontakta barnmorskemottagning
• Nästa steg är att hitta en barnmorskemottagning som du vill gå till. På Sjukvårdsrådgivningens webbplatskan du söka fram vilka mottagningar som finns i din närhet. Hör av dig till den som verkar lämplig och boka tid för ett inskrivningssamtal.
Inskrivningssamtalet brukar man ha någon gång mellan vecka 8 och 12. Barnmorskan som du träffar kommer då att fråga om senaste mensens första dag, tala om livsstil och berätta om upplägget på besöken fram till förlossningen. Du får också lämna blodprover och urinprov. Om du bor i en stad med flera förlossningsmottagningar brukar barnmorskan fråga om var du helst vill föda.
Räkna ut föräldrapenning
• Från barnmorskan får du ett moderskapsintyg. Intyget ska du skicka till Försäkringskassan. Tillbaka får du en inkomstblankett. Fyll i blanketten och skicka tillbaka den så snart som möjligt så att Försäkringskassan kan räkna ut din föräldrapenning. Kolla upp vad som gäller om du är student eller företagare.
Kolla upp eventuell gravidförsäkring
• Om du funderar på att skaffa en gravidförsäkring är det bra att titta på alternativ tidigt i graviditeten. Försäkringen gäller både dig och bebisen i magen. Jämför olika försäkringar och bolag på nätet.
Glöm inte att motionera
• Undrar du över hur du ska träna nu när du är gravid? Forskning visar att det är bra med motion om man har en normal graviditet. Däremot ska du lyssna på kroppen lite extra. Simning, promenader och yoga är träningsformer som brukar vara bra att satsa på. Tala gärna med din barnmorska om passande motion och om rörelser som du ska undvika. Vill du ha mer inspiration till en aktiv livsstil har barnmorskan Maria Wigbrant och träningsexperten Jonas Lissjanis samlat sina bästa tips i boken ”Stark, glad och gravid”.
Berätta den glada nyheten för vänner och familj
• Från och med vecka 12 minskar missfallsrisken radikalt. Många väljer nu att berätta den glada nyheten för vänner och bekanta.
Ultraljud
• Mellan vecka 17 till 20 kommer du att erbjudas ett ultraljud. Bland mycket annat mäts bebisens – eller kanske bebisarnas! – huvud. Huvudet tillsammans med lårbenet och bukomfånget avslöjar hur länge du varit gravid och du får ett mer exakt förlossningsdatum. Vill du ta reda på om det är en pojke eller flicka brukar man kunna se det om barnet ligger fördelaktigt till.
Bestäm barnvagn – det är lång leveranstid
• Ungefär när du är i vecka 25 kan det vara bra att börja fundera på barnvagn. Väljer du att köpa en ny vagn kan det nämligen vara upp till 12 veckors leveranstid. Glöm inte heller att fixa ett babyskydd för en trygg hemfärd från BB!
Berätta för din chef
• När ska man berätta för chefen? Senast två månader innan du planerar att gå på föräldraledighet måste du säga till. Men för de flesta gravida är det svårt att dölja magen så länge. Om du vill vänta med att berätta tills du är säker på att allt står rätt till kan du ha ultraljudet som ett riktmärke för avslöjandet.
Ansök om föräldrapenning
• När du har stämt av ledigheten med chefen ska du ansöka om föräldrapenning hos Försäkringskassan. Ansök för en så lång period som möjligt – vill du göra ändringar senare är det inga problem. Skaffa en e-legitimation och ansök på forsakringskassan.se.
Bestäm med chefen när du ska gå på föräldraledighet
• Två månader före beräknad förlossning har du rätt att vara föräldraledig. Du kan exempelvis ta ut föräldrapenning för enstaka dagar om du går en förlossningskurs eller träffar en föräldragrupp. Många väljer att gå på föräldraledighet runt vecka 37 för att varva ner och vila upp sig innan bebisen kommer. Men det är självklart upp till dig och hur du mår.
Hitta en passande barnavårdcentral
• Kolla upp vilka barnavårdcentraler som finns i närheten. När du hittat en som verkar passande ska du berätta det för din barnmorska. Det brukar man göra ungefär när man är i vecka 35. Barnmorskan ordnar sedan det praktiska med informationen till BVC.
Skriv förlossningsbrev
• Mot slutet av graviditeten kommer du att få lämna ett förlossningsbrev till din barnmorska. I det kan du skriva ner dina tankar om förlossningen och vad du vill ha för smärtlindring. Du kan även prata och ställa frågor om innehållet i förlossningsbrevet under ett av dina besök hos barnmorskan. Brevet hjälper barnmorskorna på förlossningskliniken att anpassa vården till dina behov. Men självklart kan du ändra dina önskemål när du väl är på plats!
Packa BB-väskan
• Runt vecka 38, 39 kan det vara bra att börja packa väskan som du ska ha med dig när du åker in till förlossningen. Ta med dig mjuka, sköna kläder, en amnings-bh och de första plaggen till bebisen. Det kan också vara bra att ha med sig sportdryck och snacks som du gillar!
Texten är faktagranskad av Familjelivs barnmorskor, Anneli Asker och Aleksandra Nived.
Källor: Apoteket, Försäkringskassan, Gravidförsäkring.se, Livsmedelsverket, Trafikverket och Sjukvårdsrådgivningen.
Funderar du/ni över namn? I videon nedan kan du/ni inspireras med de vanligaste pojk- och flicknamnen från 2018.