Smärtlindringsguide - Naturlig smärtlindring vid förlossning

Många gravida kvinnor är rädda för den okända smärta som en förlossning innebär. Förväntningarna och planeringar är två saker som kan ha stor inverkan på stark smärtan upplevs. Precis som trygghet och kunskap ger en viss smärtlindring – då det ofta hjälper till vid hanteringen av smärtan.

Det är i första hand den gravida kvinnan som bestämmer vilken smärtlindring som ska användas under förlossningsarbete. Prata gärna igenom dem innan med din barnmorska och din partner eller medföljare så att de är beredda på dina önskemål.

De naturliga smärtlindringsmetoderna påverkar varken barnet eller förlossningsarbetet och biverkningarna är sällsynta. Bäst effekt får de naturliga metoderna under det tidiga förlossningsskedet.

Akupunktur:
Vid många sjukhus kan du idag få akupunktur som smärtlindring. En gammal metod där man nyttjar kroppens egen förmåga till smärtlindring då de frigör kroppens eget morfin - endorfin. Vid akupunktur används tunna nålar som sticks in under huden på speciella punkter. Det ökar genomblödningen där nålen sitter och får muskeln att slappna av.
Många upplever att nålarna tar udden av smärtan.

Den bästa effekten av akupunktur sker tidiga under förlossningen och det tidiga öppningsskedet. Akupunkturen verkar även avslappnade och kan lindra illamående och kan kombineras med annan typ av smärtlindring.

Dusch och bad:
Vatten kan ha en smärtstillande och lugnande effekt. Genom att till exempel rikta duschmunstycket mot det område som smärtar kan ha en avledande effekt.
Desamma gäller ett varmt bad. I badet sjunker blodtrycket, då minskar oron och det blir lättare att slappna av.

Badvattnet kan även ha en avstannande effekt på värkarbetet vilket kan ge en välbehövlig paus om öppningsskede drar ut på tiden. Badet bör ske innan vattnet har gått, därefter höjs infektionsrisken. För hög temperatur i badvattnet kan ge ökad hjärtfrekvensens hos barnet så en temperatur runt 37 grader är att eftersträva.

Vatten som smärtlindring kan du använda både hemma och på förlossningsavdelningen. Om du badar länge, glöm inte att dricka då du svettas av det varma vattnet.

Fysisk aktivitet:
Att stå upp och försöka röra på kroppen kan verka smärtlindrande under förlossningens tidiga skede. Då rörelse ökar mängden endorfin i kroppen. Den upprätta ställningen kan även hjälpa andningen och det kan kännas som att du har ökad kontroll.

Massage:
Massage under öppningsskedet på de smärtande områdena kan ha en skön smärtstillande effekt. Även ett ypperligt tillfälle att för din partner eller medföljare att delta aktivt.

Massage kan vara alltifrån lätta strykningar till lite mer kraftig massage i till exempel ryggslutet. Massagen får hjärnan att fokusera på något annat än smärtan eftersom den har svårt att många impulser på en gång.

Psykoprofylax
En metod där man möter värkarna med olika sätt att andas. En kurs där man tränar andning och avslappning som både kapar smärtan under värkarna och hjälper till att förbättra syresättningen till barnet.

Kurserna som anordnas över hela landet vänder sig både till den gravida kvinnan och till partnern/medföljaren.
Om du inte vill gå en kurs kan du träna själv olika kursen på nätet. Be din barnmorska om hjälp att hitta en lämplig kurs.
När kursen var som populärast var det flera som menade att kvinnor börjar hyperventilera för att det var svårt att veta hur man skulle andas och när. Den kurs som lärs ut idag är oftast enklare än den som användes då.

Sterila kvaddlar:
Metoden liknar akupunktur. Sterilt vatten injiceras under huden där smärtan är som störst. Injektionen ger till en början en intensiv smärta som avtar efter 20-30 sekunder. Den smärtan aktiverar in sin tur kroppens egen smärtlindring. Effekten vara från en till två timmar.

Sterila Kvaddlar är som bäst under öppningsskedet, speciellt om du känner en smärta i ryggen och över mage och blygdben. Men även om du har ont mellan värkarna. Bäst effekt sägs vara om smärtan är koncentrerad. Då det är svårare om smärtan är diffus och över större kroppsområden.

Tens:
Är en apparat som ger elektrisk nervstimulering och är en form av smärtlindring som du kan sköta själv. Små plattor fästs på de ställen där smärtan är centrerad för att sedan kunna ge elektriska impulser utifrån hur du vill ha det. Impulserna tillsammans med smärtan triggar endorfinerna, kroppens eget morfin.

Tens maskinen kan du ofta hyra via mödravården eller på en förlossningsavdelningen och börja använda redan i hemmet i ett tidigt skede.

Värme och kyla:
Att jobba med varmt och kallt är en klassik smärtlindringsmetod. Varma frottéhanddukar eller en vetekudde kan vara skönt. Eller kanske passar något kallt som en isblås dig bättre. Testa dig fram till vad som kan hjälpa till att lindra smärtan för just dig.

Texten är faktagranskad av: Aleksandra Nived, barnmorska.
Källa: 1177.se, vårdguiden.se, babycenter.com, tryggabarn.nu

/
stats