Viktigt att upptäcka fostervattenläckage i tid
Under graviditetens utveckling finns det ett flertal viktiga värden att bevaka, som kontrolleras vid de regelbundna mödravårdsbesöken. Här ingår bland annat blodtryck, blodvärden, urinvärden och livmoderns tillväxt, men även fostervattenläckage. Tack vare dessa kan man upptäcka eventuella komplikationer tidigt, för att minska risken för både mamma och foster.
Vad är fostervattenläckage?
Fostervattenläckage sker när hinnorna som omger fostersäcken brister eller ett hål utvecklas. Det här inträffar naturligt före förlossning. Detta är vad som händer när ”vattnet går”, men kan även inträffa spontant när som helst under graviditeten, eller som ett resultat av skador under ett invasivt ingrepp, t.ex. vid fostervattensprov. För tidigt fostervattenläckage kan det leda till allvarliga komplikationer, bland annat i form av infektioner, moderkaksavlossning, andningsproblem hos fostret eller rentav för tidig födsel.
Orsaken till varför membranen kring fostret skadas är ofta okänd, men har kunnat kopplas till rökning, stress, infektioner, med mera. Det är dock viktigt att skadan upptäcks tidigt, för att kunna minska riskerna. Infektioner kan till exempel behandlas med antibiotika, och påbörjade bristningar kan även repareras med förslutningar.
Om du misstänker att du har fostervattenläckage
Om du misstänker att du har ett fostervattenläckage ska du kontakta medicinsk rådgivning från sjukvårdspersonal. Skador på membranen kan kontrolleras på flera olika sätt, bland annat genom fysisk undersökning av en gynekolog. Mödravården kan också kontrollera PH-värdet i vaginan med ett särskilt PH-papper eller tops, där eventuellt läckage av fostervatten ger ett högre värde än det normala. En tredje metod är att använda särskilda trosskydd som upptäcker en ökning av PH-värdet. Fördelen med denna metod är att läckaget övervakas över en utsträckt tid, och att även små läckage upptäcks.
Läs mer om Clearblues test för fostervattensläckage
Familjeliv i samarbete med Clearblue