Fakta om missfall

Missfall innebär att en graviditet avbryts av sig själv före den 22 graviditetsveckan. Efter vecka 22 räkas fostret som ett barn i juridisk mening. Av de graviditeter som är registrerade på mödrahälsovårdcentralen resulterar cirka 10-20 procent i missfall.

När?
Det flesta missfallen, cirka 80 procent, sker tidigt i graviditeten före vecka tolv. Missfallet märks då ofta som en riklig menstruation. Missfall senare i graviditeten kan kräva olika former av medicinsk behandling såsom skrapning eller livmodersammandragande tabletter.

Varför?
Anledningarna till missfall kan vara flera men den vanligaste orsaken som forskningen kunna utröna visar att fostret inte var friskt. Vid de tidiga missfallen är orsaken oftast att ägget inte utvecklats som det ska, en defekt som gör att de inte kunnat överleva utanför livmodern. Andra orsaker kan vara defekter i livmoder, moderkakan eller livmoderhalsen. Även kvinnors ålder, alkohol och rökning ökar risken för missfall.

Upprepade missfall?
Efter tre missfall ungefär i samma tidpunkt i graviditeten talar man om upprepade missfall. Att få upprepade missfall är ovanligt och drabbar bara cirka en procent av de som försöker få barn. Både kvinnor som inte har barn sedan tidigare och de som redan har barn kan drabbas av upprepade missfall. När tre missfall i rad är konstaterade påbörjas en omfattande utredning av både mannen och kvinnan.

KÄLLA: vardguiden.se

/
stats