”Abort var det enda rätta”

Sara är medlem på Familjeliv och läser till sjuksköterska. När hon var 16 år blev hon gravid och valde att göra abort. Beslutet var inte enkelt trots att hon var ung och i ett nytt förhållande.

– Det var inte självklart hur jag skulle göra när jag fick reda på att jag var gravid. På ungdomsmottagningen fick jag prata med en kurator som var jättestöttande. Hon var helt neutral och poängterade att det var mitt beslut, säger Sara.

Tiden efter aborten minns hon som psykiskt jobbig. Periodvis tvivlade hon på att hon fattat rätt beslut. Ett viktigt stöd fann hon i en kompis som också blev oönskat gravid.

– Det tog ett tag innan jag insåg att det var rätt. Många tänker ju inte på barn när de är 16 år, men jag har alltid velat ha barn. Min pojkvän stängde av, men jag behövde prata om det. Det var skönt att ha en kompis som gick igenom samma sak, säger Sara.

Man kan gå igenom många olika känslor efter en abort. Vissa känner nedstämdhet medan andra känner lättnad. Men även om abort kan vara det självklara valet i vissa lägen, är det sällan helt okomplicerat, menar Niklas Envall barnmorska på RFSU.

– Jag tror igen kvinna jublar när hon går från abortmottagningen. Det är förstås viktigt att kvinnor själva får bestämma om och när de är redo att få barn – därmed inte sagt att det görs lättvindigt.

En abort ska varken öka risken för missfall i framtiden eller minska möjligheten att bli gravid igen. För Saras del ingår barn i framtidsdrömmarna och i dag ångrar hon inte att hon valde att göra abort som 16-åring.

– Det tog slut med min pojkvän ganska snart efter aborten. I dag vet jag inte hur livet hade varit om jag fick barn så tidigt. Då var abort det enda rätta, säger Sara.

I dag utförs mellan 35 000 och 40 000 aborter årligen, enligt statistik från Socialstyrelsen. Men under 2013 stoppades abortstatistiken tills vidare med anledning av en översyn av uppgifternas detaljnivå.

– Statistiken togs bort med hänvisning till patientsäkerheten. Men vi på RFSU tycker att det är synd, det försvårar möjligheten att följa upp olika insatser. Det är inte svårt att anta att antalet tonårsaborter minskar i de landsting som subventionerar preventivmedel – nu kan vi inte längre se effekterna av den typen av satsningar, säger Niklas Envall.

Majoriteten av alla aborter, närmare 80 procent, görs före den tionde gravidveckan. De flesta aborter, omkring 90 procent, görs på medicinsk väg med hjälp av tabletter. Den abortformen anses vara skonsammare för kroppen än den kirurgiska som innebär en mindre operation.

/
stats