Viktig vitaminfrossa
Att äta varierad mat är ett smart sätt att få sig rätt vitaminer. Under graviditeten behöver du extra mycket vitaminer och mineraler. Välj mat som innnehåller mycket vitamin D, omega 3-fetter, folsyra och järn, som alla är särskilt viktiga för dig som väntar barn.
"aLs" på familjeliv.se resonerar så här:
Det är självklart allra bäst att få i sig näringsämnen via maten. Lite tips bara...det krävs en hel del mängder av "rätt" mat för att få i sig tillräckliga mängder (exempelvis minst 1/2 kilo frukt&grönt om dagen, fisk cirka tre gånger i veckan) och inte ens då garanterar man ju tillräckligt intag av till exempel folsyran. Just därför rekommenderas tillskott.
Folsyra behövs för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten. Folsyra finns till exempel i mörkgröna bladgrönsaker och i bönor, kikärtor, frukt och bär som kiwi och jordgubbar. Även filmjölk, yoghurt och fullkornsprodukter innehåller en del folsyra.
Solljus är en viktig källa till D-vitamin. Du får också i dig det via D-vitaminberikade livsmedel oms lättfil, mager mjölk och de flesta margariner, eller via fisk och ägg.