Så klarar du foglossningen

Garageänkan är en av många medlemmar på FamiljeLiv.se som har drabbats av problem med foglossning under graviditeten. Redan tidigt i graviditeten börjar kroppens alla leder och ledband mjukas upp av hormonet Relaxin. Det är en process som fortsätter hela graviditeten igenom och syftar till att din hållning och ditt bäcken ska klara av att barnet växer och även att förlossningen ska gå lättare.

Enligt barnmorskan Marietta Thunström drabbas alla gravida av foglossning, men det är inte alla som får stora besvär. Vissa klarar sig helt besvärsfria medan andra tvingas till sjukskrivning.
- De flesta gravida som kommer till mig för hjälp har fått sina foglossningsbesvär i vecka 8-10, säger Marietta Thunström. De känner av olika typer av smärta. Vissa får ont bak i fogarna, andra i ländryggen. Det är många som har svårt att gå i trappor, svårt att sitta eller att vända sig i sängen, fortsätter hon.

Om du känner av foglossning är det bra att prata med din barnmorska eller sjukgymnast så tidigt som möjligt så att besvären inte förvärras. I synnerhet du som har haft ryggproblem löper större risk än andra att få stora besvär av foglossningen. I sådana fall är det extra viktigt att du tränar så tidigt som möjligt under graviditeten för att undvika stora problem. Vältränade rygg- och magmuskler stödjer och avlastar bäckenet, och du kan även träna upp särskilda muskelgrupper så att du rör dig med rak rygg och minskar belastningen på bäckenfogarna.
- Du kommer antagligen att nå ett mycket bättre resultat om du söker hjälp tidigt. Då kan du i bästa fall lyckas vända smärtan och bli bättre tidigare, säger Marietta Thunström.

Snacka om graviditetshälsa

Träning är bra, men du bör undvika rörelser som gör ont. Gravidyoga kan vara en bra träningsform.
Akupunktur är en vanlig behandlingsform som din barnmorska eller sjukgymnast kan ge dig. Du kan börja från vecka 20, en gång i veckan eller mera.
Det finns kiropraktorer som är speciellt utbildade för att hjälpa gravida med foglossning.
Du kan också köpa ett bälte som stadgar ditt bäcken.
Hjälp av TENS. Innebär att du få elektriska impulser av en TENS-apparat som stimulerar nerver genom gummiplattor som sätts fast på huden. Därigenom kan du få smärtlindring utan att ta läkemedel.
Avslappning och mental träning har positiv inverkan. Det kan vara skönt att veta att besvären brukar upphöra snart efter att barnet är fött.

/
stats