Så skriver du förlossningsbrev
De flesta gravida kvinnor har tankar och funderingar kring hur förlossningen kommer att bli. Många kan känna sig oroliga och nervösa. Ett förlossningsbrev kan hjälpa till att hantera känslorna och är en bra mental förberedelse.
– Förlossningsbrev kan ses som en mental uppladdning inför förlossningen, då man hinner fundera igenom hur man vill ha det, säger Mari Denckert. Mari är barnmorska på Mama Mia i Stockholm och har arbetat inom både förlossning och mödravård.
Vad ska ett förlossningsbrev ska innehålla?
Det har Familjelivsmedlemmen Meaa grunnat på. När hon väntade sitt första barn ville hon gärna skriva ett förlossningsbrev som en del av förberedelserna inför förlossningen.
– Mitt förlossningsbrev var nog mest för min skull. Jag ville ha tid att tänka igenom vad jag var positiv till och sånt jag verkligen inte ville vara med om. Jag hann också tänka igenom mina egna förväntningar om förlossningen i det stora hela, säger Meaa.
I sitt förlossningsbrev tog hon bland annat upp att det var första barnet, att hon var positiv till lustgas och varma bad och att hon gärna ville ha råd kring andningsteknik.
Förlossningsbrevet – inte en manual
Mari Denckert tycker att förlossningsbrevet är en bra mental träning som också kan ge viktig information till förlossningspersonalen, men man ska inte se det som en manual.
– En förlossning blir sällan som man tänkt sig och det är viktigt att ha i bakhuvudet att mycket kan hända på vägen. Annars riskerar man att bli besviken, säger Mari Denckert.
Där hon jobbar uppmuntrar barnmorskorna de blivande mammorna att börja fundera på sitt förlossningsbrev någon gång efter vecka 30 och sedan går barnmorskan och den gravida igenom brevet tillsammans. Därefter ingår brevet i journalen som skickas till förlossningen. Vill man inte skriva något förlossningsbrev kan man naturligtvis hoppa över det.
– I förlossningsbrevet brukar man ta upp hur graviditeten har varit, om man är speciellt orolig för något och vilken smärtlindring man kan tänka sig, säger Mari Denckert.
Det här kan du ta upp i ditt förlossningsbrev:
– Om du vill berätta om en tidigare förlossning
– Hur din graviditet har varit
– Om du deltagit i någon förlossningsförberedande aktivitet, som profylax eller yoga.
– Finns det något du orolig inför?
– Finns det något du vill ha extra stöd kring?
– Vilken form av smärtlindring du kan tänka dig
– Hur du ser på amning
– Andra önskemål, som musik, värkstimuli, partnerns roll etc
– Om du önskar någon särskild BVC, då skickar journalen dit efter förlossningen.
I Familjelivs forum visar medlemmen Meaa upp sitt förlossningsbrev. Vad tycker du om det? Diskutera vidare här!
Mer:
Ställ en fråga till barnmorskan
Artikelbild: Rostislav_Sedlacek / Shutterstock
Puffbild: Prostock-studio / Shutterstock