Internetrelaterade övergrepp mot barn på nätet hanteras fel av polisen, menar Riksrevisionen.
Internetrelaterade övergrepp mot barn på nätet hanteras fel av polisen, menar Riksrevisionen. - Foto: Foto: Steinar Engeland/Unsplash

Granskning visar: Sexuella övergrepp mot barn på nätet utreds fel

Polisens arbete mot sexuella övergrepp mot barn på nätet granskas och får stor bakläxa.


Internetrelaterade övergrepp mot barn utreds ofta av fel poliser - det visar en granskning som Riksrevisionen gjort. Anledningen är att poliserna som ska hantera dessa ärenden ofta fått fel utbildning.

Stor ökning av övergrepp under pandemin

Övergrepp på internet har ökat dramatiskt under pandemin. Bara mellan januari och september i år kom det in 4 120 ärenden gällande sexuella övergrepp mot barn på internet, vilket är 1 000 mer än samma period året innan.

– Ju mer du jobbar, desto mer kommer du att hitta, och det är otroligt ledsamt. Det visar på hur stort problemet är, säger Björn Sellström, kriminalkommissarie på nationella operativa avdelning, NOA, till Ekot.

Regionala skillnader

Granskningen visar också att det finns stora regionala skillnader, bland annat när det kommer till hur långa utredningstiderna är. Enligt Riksrevisionen hade region Väst snabbast handläggningstid. Där tog det i genomsnitt 274 dagar att redovisa ett ärende till åklagare. Längst tid tog det för region Bergslagen, som hade en handläggningstid på 325 dagar.

Rekommendationer till polisen i utredningar av sexuella övergrepp

Riksrevisionens rekommendationer till polismyndigheten för att de ska kunna förbättra sitt arbete är bland annat att de ska ge högre prioritet åt det förebyggande arbetet mot just sexuella övergrepp mot barn på internet. De rekommenderar även att de så fort de kan ska säkerställa att medarbetare har möjlighet till de it-stöd och relevanta utbildningar som de behöver för att göra ett så effektivt och rättssäkert arbete de kan.

/
stats