Pumpaskoj på Halloween
Halloween infaller alltid den 31:a oktober. Detta är en gammal keltisk tradition som startades för hundratals år sedan i det som nu är Irland. Ordet "Halloween" kommer från engelskan "All hallow" som betyder Alla helgon. Här får du tips om hur du gör en pumpalykta - perfekt till Halloweenpartyt!
[SHARING_BUTTONS]
De sista åren har Halloween kommit som en farsot till Sverige. Fyll skåpen med godis och bered dig att öppna dörren för ”Godis eller bus!” besök av små häxor, trollkarlar, monster och spöken på lördag.
Girig smed med urholkad kålrot
Pumpalyktan har sitt ursprung i en gammal irländsk my om den giriga smeden Jack. Han fick en dom som bestod i att han måste gå omkring på jorden fram till domedagen med en urholkad kålrot med ljus i. Smeden Jacks urholkade kålrot är föregångare till dagens halloweenlykta.
Hur gör man en pumpalykta till Halloween?
För att göra pumpalyktor är det bästa att använda mindre jättepumpor på 4 - 6 kilo. Jättepumpor väger normalt från 3 - 15 kilo, men kan bli så tunga som 500 kilo!
1. Skär av toppen och riv ut kärnor och annat löst inne i pumpan.
3. Ta bort dem utskurna bitarna.
4. Vill du ha fler tänder på pumpan? Fäst tandstickor i utskurna, trekantiga pumpabitar och smycka pumpan.
5. Använd 1-3 teljus inne i pumpalyktan. Använd med varsamhet!
Pumpakärnor smakar gott!
Pumpakärnor är väldigt goda att ha i sallader, i frukostblandingar, i brödbak och som snacks. Fröna tas ut ur pumpan, sköljs och torkas i kökshanduk. Olja och salt blandas i en skål som fröna hälls över i, innan dem läggs över i en ugnsform. Ha formen överst i ugnen tills fröna börjar bli bruna, 10-20 min. på 180 grader. Låt dem svalna innan de används.
Grön Pumpasallad
Använd ett par salladsvarianter som strimlas och blandas med gröna böner som på förhand är rensade, delade i mindre bitar och skållade ett par minuter. Pumpaköttet skärs i bitar som kokas i en buljong bestående av 250 g socker, 5 dl vatten och 2 msk vinäger.
Pumpabitarna kokas i buljongen i ca. 15 minuter. Slå av vattnet. Färska rödbetor strimlas. Dressingen gör du genom att blanda en god vinäger med olivolja samt att smaka av med lite svartpeppar och salt. Allt läggs över i en salladsskål eller på ett fat – häll sedan dressingen över. Serveras med färskt bröd.
Pumpasoppa (original recept från Oprah Magazine) 8 pers.
Ingredienser:
4 msk smör
2 medelstora gula lökar, hackade
4 tsk pressad vitlök
1/8 till ¼ tsk krossad röd chili
2 tsk malen koriander
3 burkar 100 procentigt pumpakött, eller 1,5 liter med rostat pumpakött*
1 liter kyckling eller grönsaksbuljong.
5 dl mjölk
1,25 dl brunt socker
1.25 dl grädde
* För att göra pumpapuré skär du en sokerpumpa på mitten, ta ut alla frön och annat som ligger löst, lägg pumpan ansikte nedåt på ett foliepapper placerat i en ugnsplåt. Baka på 175 grader tills pumpan är mjuk, i ca 45 minuter till en timme. Ta ut pumpan och låt den kylas av, skär sedan bort köttet. Frys det du inte använder för framtida användning.
Tillagning:
1) Smält smöret i en kastrull. Lägg till löken och vitlöken och stek tills det blir mjukt, ca 4 min.. Lägg till kryddor och blanda.
2) Lägg till pumpaköttet och buljongen, blanda väl. Låt det koka upp och skruva sedan ner värmen, låt det hela koka i ca. 10-15 min.
3. Häll över soppan till en mixer eller matberedare. Va noga med att stänga locket ordentligt, mixa sedan tills det har blivit puré likt i konsistensen. Häll över soppan till kastrullen igen.
4) Soppan ska nu sjuda på låg värme, lägg till brunt socker och blanda. Långsamt häller du ner mjölken medan du rör om. Lägg till grädde. Om det blir för starkt kan du hälla i lite mer grädde.
Kan serveras med Creme Fraiche, rostade pumpafrön och persilja.
Smaklig måltid!
Ristad pumpa med salvia
Skär innehållet av en pumpa i tärningar och blanda väl med olivolja. Lägg över det i en ugnsform. Strö på 2 msk finhackad färsk salvia, krydda med salt och peppar och sätt sedan in i ugnen på 220 grader. Pumpatärningarna ska bli ljust gyllene. Serveras varma med finhackad färsk salvia på toppen.
Pumpasmycke
Pumpakärnor kan även användas som smycken. De sköljes och torkas i en kökshanduk innan de träs på en tjock tråd. Använd inte en vass nål.
Foto: Bengt Wilson