Om mardrömmar och nattskräck

Barn drömmer redan från födseln. Det är vanligt hos barn med olika mardrömmar och nattskräck nattetid, och de pågår under en kortare eller längre tid. Normalt går de ganska snart över.

[SHARING_BUTTONS]

Mardrömmar

Barn drömmer ända från det att dom är nyfödda, men i fasen 4-6 år är drömmarna speciellt livliga och de får ofta mardrömmar under denna period. Kanske pratar barnet i sömnen också. Det är normalt eftersom förståelsen kring världen utvidgas, samtidigt som det inte förstår meningen med sina upplevelser. Därför somnar barnet med obesvarade frågor.

Barnet kan ofta inte förklara sina drömmar och har svårt att somna om igen. Djur som björnar och vargar, eller otäcka människor förföljer ofta barnet i drömmarna. Kanske har det också onda drömmar om brand eller djupt vatten.

Vad kan du göra?

Trösta barnet. Om det är vaket så ta upp barnet. Om barnet inte vaknar bör du sitta vid sidan av sängen. Om du märker att barnet går i sömnen bör du säkerställa så att barnet inte ramlar ner för trappor. Montera en grind framför trappen. Barn i åldern 4 år och äldre kan man försöka att prata med om mardrömmar på dagtid – inte på natten. Mardrömmar kan vara ett tecken på att barnet bär på olösta konflikter (Och vem gör inte det periodvis!). Kanske barnet har fått ett nytt syskon, är rädd för att bli osams med mamma eller pappa osv. Undvik att titta på TV före läggdags. Var selektiv med vad barnet får se på TV. En del barn blir spända av att se på TV precis före de ska sova. En studie av barn i grundskoleåldern (Freiburg-undersökningen) visar att TV har större inverkan på sömnproblem än vad barnens föräldrar trodde.

Nattskräck

Nattskräck uppkommer i de flesta fall mellan första och fjärde levnadsåret. Det är en förvirring i uppväckningsmekanismerna. Anfallet börjar när barnet går från de djupa sovstadierna till lättare sömn. En del barn upplever nattskräck en eller ett par gånger, andra regelbundet. Anfallen varar från några minuter till en timme. Ibland hittar du barnet i sängen, tillsynes vaken, kastar sig omkring, arg eller förvirrad och ofta väldigt svettig. Kroppskontakt gör barnet bara mer oroligt. Läs mer om nattskräck här.


Skrivet av psyk. Sjuksköterska Elisabeth Lofthus

Källor:

- "Barn och sömn" Andrea Schmidt-Forth. Cappelen 1997

- "Sov gott” Karin Naphaug, Damm 2007

- "Den stora boken om barnet" Dr. Miriam Stoppard. Teknologisk förlag 2. uppl. 2001.

- "ABC för spädbarnsföräldrar" Nina Misvær. Cappelen 2000

stats