Ergonomi för småbarnsföräldrar

Nyblivna föräldrar står inför flera hundra timmar av bärande, flera tusen tunga lyft och blöjbyten. Har du fått ont i ryggen, axlarna eller nacken efter att det kommit små barn i huset? Fysioterapeut och ergonom berättar vilka varningssignaler som gäller för dig och vad du kan göra för att förebygga vanliga föräldrasmärtor.

[SHARING_BUTTONS]

Undrar du vilken höjd skötbordet bör ha? Du ska lära känna en ny familjemedlem och den lille kräver snabbt vår uppmärksamhet i en ny och hektisk vardag. Det finns inte något som du inte skulle göra för att barnet ska ha det bra. Till och från kan det vara bra att ha någon som påminner dig om att du även måste tänka på din egen hälsa. Bra ergonomi är viktigt för att förebygga kroniska smärtor i nacke, axlar och rygg.

Varningssignaler

Jag är utbildad ergonom och rådgivare inom hälsa-, miljö- och säkerhetsfrågor. När vi ska gå in och kartlägga arbetsplatser och värdera faran för muskel och skelettskador använder vi oss av grön, gul och röd lampa.

Lyfta barn

Du har säkert hört det många gånger förut: Lyft med rak rygg. Böj benen, inte ryggen. Här finns det ingen regel med undantag. Ryggen tål mycket när den har bra arbetsförhållande, men när den blir snedbelastad är den mycket sårbar. Vi kan sätta in en ny höft men vi måste leva hela livet med den rygg vi har. Tänk på alla de timmar du lyfter och bär barnet när det är både ett och två och tre år. Sammanlagt blir det faktiskt ganska många kilon varje dag.

Jag är säker på att många är medvetna om sina rättigheter på jobbet. Arbetsmiljöverket har helt klara regler för hur arbetsgivare ska organisera arbetet för de som lyfter och bär. Det finns regler för hur många meter man har lov att bära ett paket på 10 kilo och det finns tydliga regler gällande upplärning på arbetsplatsen. Orsaken är att belastningsskador står för över 50% av vår sjukfrånvaro.

Låt oss säga att du bär på ett paket på 8 kilo 40 gånger om dagen. Ibland bär du paketet i 2 minuter i sträck. Du lyfter alltså 320 kilo varje dag. Ibland måste du också lyfta upp paketet från golvet eller så måste du böja ryggen i lyftet.

För den som ger råd inom arbetsförhållanden är det dock viktigt att utgå ifrån arbetstagaren. En del har bra fysik och andra är inte så starka. Kanske är det smärtor, sjukdom eller andra skador som hindrar oss i att göra vardagliga saker.

Mitt råd:

Lyssna till kroppens signaler och ta hänsyn till dig själv. Det som är rött för mig är inte nödvändigtvis rött för dig.

Se till att du kan stå med så rak rygg som möjligt när du måste böja dig fram och lyfta. Innan du lyfter, dra bäckenet bakåt och dra in magen lite. Då har du säkrat ryggen och bäckenet. Därefter kan du lyfta upp den lille från sängen. Håll barnet så nära din kropp som möjligt.

Undvik att vrida ryggen samtidigt som du lyfter.

Bära barnet

Musklerna gillar inte att bli låsta i en ställning utan pauser. De vill ha ett varierat arbete. Ensidig belastning medför stor fara för att utveckla kroniska smärtor.

Mitt råd:

Byt ofta arm och ta pauser. Skaka loss och sträck på den ömma muskulaturen. Rör gärna på armen. Rörelse hindrar att armen blir fastlåst i en ställning och detta stimulerar även barnets muskler som ska hålla huvudet och skapa stabilitet i ryggen.

Seninflammation

En del har kanske haft tennisarmbåge eller inflammation i senorna i underarmen och handleden. Detta kan uppstå vid lyft, bärande och ensidigt arbete. Det är en vanlig inflammation bland kockar, snickare, frisörer och de som jobbar mycket framför datorn.

Jag har stor respekt för denna inflammation. När någon jag känner, familj eller patienter, har sådana symptom sätter jag igång med behandling från dag ett. Detta är en typ av inflammation som kan sitta kvar i flera månader och år och bli kroniska. I värsta fall medför den arbetsoförmåga. Detta kan behandlas hos fysioterapeut, men det är viktigt att vara tidigt ute.

Mitt råd:

En inflammation måste få lugn. Detta är en av orsakerna till att det är så svårt att bli av med den. Att vrida ur en kökstrasa gör ont. Men bordet måste torkas. Barnet måste tas om hand. Sök råd hos fysioterapeut i sådana situationer.

Skötbord

Här är det två saker du måste ta hänsyn till: Bra arbetsställning för skuldror och rygg.

Många bor i lägenheter som byggdes när det var vanligt med små badrum. Att använda tvättmaskinen som skötbord är verkligen inte ovanligt. Det kan fungera bra för kvinnor som inte är så långa, men är inte så ideellt för långa män. Om höjden är alltför obekväm rekommenderar jag er att överväga att skaffa ett nedfällbart skötbord som skruvas fast i väggen och som kan fällas ihop efter användning.

Mitt råd:

När barnet ligger på skötbordet ska barnets mage vara i höjd med armbågen när du lägger ner händerna på barnets mage. Helst en liten aning lägre istället för högre än armbågen. Detta ger en bra ställning för skuldrorna. Du måste också kunna böja dig lite framåt och ner mot barnet så det är viktigt att du kan stå ordentligt intill skötbordet.

Det är mer fördelaktigt för barnet om du står rakt framför och inte på ena sidan. Detta eftersom det är lättare att få ögonkontakt och barnet kommer alltid försöka dra uppmärksamheten mot det som är spännande. Stimuleras barnet mer från en sida kan det utveckla asymmetrisk kroppshållning som försenar dess motoriska utveckling.

Vagn

Här om dagen var jag ute i snöoväder och vagnen var verkligen inte lätt att skjuta fram. Det var rena träningspasset! På vissa ställen var jag tvungen att sänka handtaget så att jag kunde skjuta vagnen mer på längden. Kraften gick rakt framåt och inte så mycket ner. Precis som när du står och puttar på en bil.

Mitt råd:

Ställ in handtaget så att du kan stå intill med 90 grader i armbågen. Armarna vilar och skuldrorna ska vara låga.

Amning

I tillägg till att sitta bra är det viktigt att du har bra stöd till armarna. När du sitter och håller barnets vikt i dina armar utan stöd till underarmarna kommer du att få smärtor och kanske inflammation i nacke och skuldror.

Mitt råd:

Använd amningskudde eller bygg upp med flera lager kuddar och filtar så att du får lägga ifrån dig det mesta av underarmarna.

Och till slut

Många av oss har både en och två sådana perioder i livet och kanske är det tal om en sammanhängande period på 5-6 år, där man har blöjbyten, lyft i och ur sängen, av och påklädning av vinterkläder.

När kroppen är sliten pga. stress på jobbet, sömnbrist och full fart hemma, blir immunförsvaret sämre och vi är extra mottagliga för inflammationer och muskelsmärtor. Ta hänsyn till dig själv. Kom ihåg att du ska leva med din kropp i många år till.

Till och från måste dina behov komma i linje med barnets.

Ergonomi är ett av de.


Fysioterapeut Anne Haarberg är utbildad vid Mensendieckfysioterapeut 1998 och har specialämne inom idrott från 1993. Hon har bred erfarenhet av behandling av muskel- och skelettskador och har jobbat med både barn och vuxna i många år.

Hon driver en fysioterapiklinik i Norge där hon erbjuder allmän fysioterapi till vuxna och bassängträning till gravida och nyförlösta.

stats