När bör barn sova i eget rum?
De första månaderna i babyns liv är det för många föräldrar praktiskt att ha babyn nära sig på natten. Allt eftersom känner de flesta föräldrar att det är dags att flytta barnet till ett eget rum. När och hur bör man börja tillvänjningen?
Sover bättre utan föräldrar
När babyn slutar med nattmaten tycker sjuksköterskan och författaren Nina Misvær att det kan vara dags att låta barnet sova för sig själv.
– Det är vanligt att man sover i samma rum som föräldrarna under det första halvåret, säger hon och hänvisar till en studie som gjordes av Uni Research Helse, norska folkhälsoinstitutet och University of Berkeley, Californien.
Här framkom det att ju längre barnet delade säng med föräldrarna, ju större var risken för kort sovtid och täta uppvak vid 18 månaders ålder. Att dela säng med barnet hade också ett samband med utveckling av sömnsvårigheter över tid.
LÄS OCKSÅ: Sover ditt barn för lite?
Misvær påpekar att de flesta barn sover ensamma på dagtid, antingen på förskolan eller i sängen och vagnen hemma. Det är därför inte nödvändigtvis så att de behöver ha föräldrarna hos sig hela tiden för att kunna sova.
Att barnet lär sig att sova på egen hand är viktigt för att lyckas med övergången.
– Börja när babyn är tre till sex månader gammal. Det är en bra ålder för att lära goda sömnvanor. Låt barnet sova med ljud och ljus på dagtid och i mörkret på kvällen. Undvik att babyn blir beroende av att få bröstet, flaskan eller att bli vaggad för att somna, säger hon.
– För barn under sex månader använder vi inte benämningen sömnsvårigheter. Men i denna period bör man fokusera på att tillrättalägga för goda sömnvanor och rutiner.
LÄS OCKSÅ: Sover ditt barn för lite?
Skapa förutsägbarhet
Misvær är författare till boken «Sova hela natten - en handbok för föräldrar om barn och sömn». Här tipsar hon bland annat om hur föräldrar kan skapa goda sömnvanor.
När barnet har blivit större, anser hon att det är viktigt att skapa förutsägbarhet så att barnet vet vad som väntar. – Man bör trappa ner aktiviteterna inför natten och passa på och vara tillsammans med barnet före läggdags. Gärna en mysstund på soffan och inte vid sängkanten.
– Och så är det viktigt att säga att de flesta barn inte somnar med ett leende på munnen.
– De kan både gnälla och vara övertrötta. Det ta i genomsnitt tjugo minuter för ett barn att somna, säger hon.
Ge barnen ett «läggpass»
Med större barn tycker sjuksköterskan att man även kan använda ett såkallat «läggpass» för att få in barnet i goda rutiner. Detta rekommenderar hon om barnet har en tendens att ofta ropa på föräldrarna efter att det har lagt sig.
– Läggpasset är ett kort som du helst gör tillsammans med barnet. Detta kort har barnet lov att byta in en gång mot tillexempel en extra kram, ett glas vatten, gå på toaletten och så vidare.
– På det sättet ger man barnen en känsla av kontroll. Då vet det att det har lov att ropa på mamma eller pappa en gång, men när kortet är använt kan man inte göra det mer, säger hon.
I denna tabell kan du se hur mycket ditt barn bör sova vid olika åldrar.
Vänta tills risken för spädbarnsdöd har avtagit
– I princip kan barn sova ensama från födseln, men tills risken för plötslig spädbarnsdöd har avtagit tycker jag att de bör sova vid sidan av föräldrarna i egen säng eller vagga, säger den danska «sömncoachen» Jeanette Wegge-Larsen.
Wegge-Larsen är socialpedagog med specialpedagogisk erfarenhet och genom Sovecoach.dk har hon i ett par år bistått familjer med att få tillbaks nattsömnen. Snart lanseras denna nätsidan även i Norge.
LÄS OCKSÅ: Vad gör man när barnet vaknar på natten?
Etablerar goda sömnvanor tidigt
Wegge-Larsen tycker det bästa är om man kan etablera goda sömnvanor innan babyn är tre-fyra månader gammal. I denna ålder börjar babyn att bli medveten om var den sover, var föräldrarna är och vad som behövs för att falla in i sömn.
– Då är det praktiskt om barnet redan kan sova på egen hand. Om vi innan denna medvetenhet har skapat vanor som kräver vår hjälp eller närvaro, är det troligt att babyn kommer förvänta sig detta framöver, säger hon.
Goda sömnvanor tycker hon däremot inte betyder att barnet behöver sova i eget rum.
Man kan gärna sova tillsammans länge om man vill det. Det handlar bara om att skapa några bra vanor kring det, som innebär att alla i familjen får bra och sammanhängande sömn, säger hon.
Hon påpekar att barn, precis som vuxna, förväntar sig att somna på samma sätt och samma plats varje gång de ska sova - även under lätta uppvak på natten. Barn som har vant sig vid att föräldrarna är där och tröstar dom när de vaknar, kommer vakna oftare när de läggs i eget rum.
Gradvis tillvänjning av vanor
När större barn vägrar att sova i eget rum tycker hon att man ska göra avtal med barnet. En annan viktig punkt är att man bör genomföra ändringar gradvis, så att man undviker panik hos barnet.
– De flesta människor fungerar bäst i sin egen komfortzon. Problemet är att om vi ska lära oss något nytt så behöver vi kliva ur den, ut i lärozonen. Det är det vi föräldrar ska hjälpa våra barn med. Problemet är att om vi pressar dom för långt, så får de panik och stänger kommunikationen.
LÄS OCKSÅ: Gråtkur eller inte?
Lämna barnet i korta perioder
Om barnet vägrar att ligga ensam, tycker hon att man först ska öva på att lämna barnet i korta perioder.
– Man kan till exempel säga «Jag vet att du gärna vill att jag ska sitta här och hålla dig i handen tills du somnat, och det vill jag gärna. Jag ska bara hämta en tröja, kaffe eller liknande», säger hon.
– På det sättet kan man jobba med barnets förmåga att ligga ensam i sängen, utan att de får panik.
LÄS OCKSÅ:Ljuden som får din baby att somna
Allt eftersom föreslår hon att man kan öka frånvaron, genom att säga att man ska tömma diskmaskinen, duka av bordet, vika kläder och liknande. Gradvis kommer barnet se att vi har en förståelse för deras behov, att vi håller det vi lovar och att det kan löna sig att samarbeta med barn.
– Till slut kan man avtala med barnet att man går ut och kommer tillbaks och pussar barnet när det har somnat, säger Wegge-Larsen.