Se upp för «zombiemammorna»!

Stor sömnbrist i övergången från föräldraledighet till jobb kan påverka både hälsa och arbetsförmåga.


– Jag gick med blusen ut och in på jobbet i många timmar innan jag kom på det. Jag hade till och med knäppt igen knapparna inåt istället för utåt, berättar Sandra Røstberg Strøm (24).

Hon är en av många «zombiemammor» som är tillbaks på jobbet efter föräldraledighet.

Vaknar otaliga gånger

För Sandra har bristen på sömn blivit en livsstil. Dottern Thea-Amelie (2) har av medicinska orsaker inte sovit en hel natt sedan hon föddes.

En typisk natt för familjen består av otaliga uppvak, något som självklart påverkar både Sandra och äkta mannen Stig-Robert.

SÖMNTABELL: Här kan du kolla om ditt barn sover tillräckligt

Prioriterade pappas sömn

När föräldraledigheten var slut jobbade båda heltid, men prioriterade att han fick sova mest på grund av att han har ett väldigt fysiskt krävande jobb.

Vid den tidpunkten jobbade Sandra som tillförordnad chef i en butik och hon säger att hon fungerade bra trots den stora bristen på sömn.

– Jag väljer att tro att jag är noggrann på sakerna som jag gjorde och att jag tog mig tid att se över saker. Men samtidigt behövde jag skriva ner allt jag skulle komma ihåg, då min koncentration inte var som förr. Jag blev lätt distraherad och kunde börja på en ny uppgift innan jag var klar med den första, säger hon.

– Självklart var jag trött innan jag kom till jobbet, men är du på jobbet så lägger du ifrån dig privatlivet hemma, tillägger hon.

LÄS OCKSÅ: – Vi har provat allt, absolut allt!

Påverkad av sömnbrist

Efter bara sex månader gick Sandra ändå på en «smäll» och blev sjukskriven på grund av benhinneinflammation och seninflammation i skuldra och nacke. Inflammationerna kom som ett resultat av att hon på natten tillbringade timmar på att bära dottern till sömn. Efter fyra månader var hon tillbaks på jobbet, men sömn var det fortfarande väldigt lite av.

Även om hon är en kvinna som alltid är på gott humör minns Sandra att speciellt hennes tålamod påverkades av sömnbristen.

– Jag har extremt bra tålamod med Thea-Amalie, det måste man ha. Men om det är någon som «trummar» med fingrarna på bordet, smaskar, gör rytmiska ljud med pennan och liknande, gör det mig dålig. Det irriterar mig otroligt. Sådana saker märkte jag inte ens förut, säger hon.

Bör sänka förväntningarna

– Kvinnor som kommer tillbaks till jobbet efter föräldraledigheten bör nog unna sig att inte ha samma förväntningar på sina egna prestationer som innan de fick barn, säger Ane Wilhelmsen-Langeland som er psykolog, PhD och sömnexpert.

Wilhelmsen-Langeland förtydligar att alla som har haft en långvarig frånvaro från jobbet behöver tid för att komma in i rutiner och arbetsvana. I tillägg präglas många mammor av brist på sömn som kan påverka arbetsförmåga, prestation och humör, samt göra dom mer mottagliga för sjukdomar.

– På kort sikt kan man bli okoncentrerad, prestera sämre på uppgifter som kräver långvarig uppmärksamhet, bli irritabel, sur, arg och till och med nedstämd. En del märker också en oro i kroppen av för lite sömn, förklarar hon.

Ökad risk för sjukdomar

Långvarig sömnbrist kan enligt Wilhelmsen-Langeland även leda till depression, ångest, samt en väldigt utmattad känsla i kroppen. Hon berättar att en del upplever att känslorna avtar när de har gått länge med för lite sömn.

– Det har också funnits indikationer på att långvarig sömnbrist kan öka risken för att utveckla diverse sjukdomar som metabolisk syndrom och typ 2 diabetes. Generellt blir kroppen mindre motståndskraftig mot infektioner och liknande.

– Det är stressande för kroppen att sova för lite över lång tid, då skiljer kroppen ut stresshormoner, som i korta perioder stärker immunförsvaret. Men om urskiljningen av dessa hormoner kvarstår, kan kroppens celler brytas ner och det tär på kroppen.

[ad062]

Naturligt i småbarnsperioden

Ane Wilhelmsen-Langeland anser att det är helt naturligt att få mindre sömn under de år man har småbarn och att det för många kan vara smart att möta denna utmaning med en positiv tankegång.

– Om man tänker «I natt har liten hållt mig vaken i flera timmar, nåu är dagen imorgon förstörd!» – Ja, då blir nog dagen imorgon inte så bra, säger hon.

– Klarar man av att tänka mer konstruktiva tankar, kan dagen imorgon bli bättre. Till exempel «Jaja, så får jag vara trött imorgon, jag får bara göra det bästa av det, jag kanske ska börja dagen med en kaffe tillsammans med mina kollegor och göra mig av med frustrationen innan jag börjar jobba».

LÄS OCKSÅ: Så hjälper du ditt barn att sova - 10 råd

Individuella skillnader

Professor Ståle Pallesen berättar att norska kvinnor i genomsnitt sover sju timmar och en kvart varje natt, men att man ofta kan fungera tillfredsställande på jobbet med färre timmar.

– Hur mycket sömn man behöver varierar och är väldigt individuellt. Om du fungerar någorlunda bra på jobbet och känner dig i form, så får du tillräckligt med sömn, säger han.

Sömnbrist farligt i en del yrken

Pallesen tillägger att det i de allra flesta yrken inte är farligt med för lite sömn.

– Om du kan bestämma tempot på arbetsuppgifterna själv har det inte så stor betydelse. Brist på ssömn gör att du ofta jobbar lite långsammare, men du gör inte nödvändigtvis så mycket mer fel, säger han.

Om du däremot jobbar i ett yrke som kräver långvarig koncentration, uppmärksamhet, precision och du själv inte kan bestämma arbetstempot, kan stor sömnbrist få farliga konsekvenser.

– Om du till exempel jobbar som yrkeschaufför eller sitter framför en skärm där du ska hålla koll på något väldigt viktigt, bör du överväga att be arbetsgivaren om andra uppgifter under en period. Vid stor sömnbrist kommer du ha en försämrad koncentrationsförmåga och kan överse saker som du vanligtvis skulle ha lagt märke till, säger Pallesen.

LÄS OCKSÅ: Nattskräck drabbar en del barn

På bättringsvägen

För familjen Røstberg Strøm har sömnen äntligen börjat stabilitera sig. Sandra har fått ett nytt jobb där hon är extrahjälp som receptionist. Reducerad arbetstid i kombination med dotterns behandlingar har gett resultat.

– En bra natt sover Thea-Amalie i över sex timmar. Ovanligt sammanhängande, men det är fortfarande sex timmar - något som är helt fantastiskt, berättar en glad mamma Sandra.

– Jag skriver fortfarande en del listor över saker jag ska minnas, men bortsett från det så är jag som jag var innen jag «slutade sova».

Psykologens råd till dig som får för lite sömn:

Arbeta fram goda sömnrutiner och hjälp barnet att få goda sömnvanor:

– Om pappa är ledig, kan han ta det arbete som är med barnet på natten, även om barnet kanske vill ha sin mamma. Barnet vänjer sig snabbt vid att pappa kommer om det blir en rutin och det är konsekvent, säger Ane Wilhelmsen-Langeland.

Om barnet vaknar väldigt tidigt:

– Lägg dig tillräckligt tidigt så att du får tillräckligt med sömn under natten. Det betyder att du offrar en del vuxentid, men jag vill ändå rekommendera att man prioriterar sömn före tv-mys under en period.

Kom på när du behöver lägga dig för att få tillräckligt med sömn:

– Om du har ett barn som vaknar 06.30 de flesta mornar, kan du räkna bakåt för att komma på när du själv bör lägga dig. Behöver du sju timmar sömn, bör du nog ligga i sängen sju och en halv, åtta timmar för att sova sju av dom. Det vill säga att du bör lägga dig senast 23:00, helst 22:30.

Säng egna förväntningar på att delta i sociala sammankomster under en period:

– Det är skönt att komma ut lite, men se till att det inte går ut över trivseln hemma och egen hälsa.

stats