Gör dessa 4 faktorer ditt barn enastående?
Drömmer du om att ditt barn ska bli enastående inom ett yrke eller sport?
Enligt den kanadensiska förtattaren och journalisten Malcolm Gladwell kommer denna typ av succé ha samband med en rad faktorer.
Dessa skriver han om i sin bok «Outliers» som nyligen blivit utgiven i Sverige.
1: När på året barnet är född
Gladwell anser bland annat att succé kan spåras tillbaks till när på året man är född och han stöttas av olika studier. Universitetslektor Stig Arve Sæther driver forskning på talangutveckling inom barn- och ungdomsidrott. Han säger till Forskning.no att 50 procent av de som definieras som talanger är födda mellan januari och mars. Hela 70-80 procent är födda under första halvåret.
I barnidrotten delar man ofta barnen i grupper utifrån ålder. Här kommer det tydligt fram att barn som är födda tidigt på året är längre, kraftigare och mer koordinerade än barn som är födda senare på året.
Gladwell hävdar att dessa skillnader följer barnen till vuxen ålder, som ett resultat av tidig ställning som «talang». Detta gör att de duktigaste barnen följs upp bättre, spela i de bästa lagen och får mer träning.
LÄS OCKSÅ: Nadias dotter (4) talar redan 4 språk
Detta kan tyckas orättvist, men som tur är finns det andra områden här i livet där det faktiskt är en fördel att vara född sent på året!
Ett exempel är politiken, där vi kan läsa att 30% av norska topp-politiker är födda i oktober, november och december.
Enligt professorn Frank Aarebrot kan detta tyda på att social intelligens och förmågan att umgås med andra människor är en viktigare egenskap för att nå till toppen inom politiken än intellektuella färdigheter. – Är du yngst i klassen, och därför får minst uppmärksamhet, behöver du vara duktigare på att skapa allianser med andra i samma båt, säger han.
2: Minst 10 000 timmars övning
Många känner nog till den såkallade «10 000 timmars regeln». 10 000 tycks vara det magiska antalet timmar man ska öva för att bli enastående på sitt område.
Denna teori är glädjande för alla som värdesätter hårt arbete, men hur lång tid tar det egentligen att uppnå 10 000 timmar?
Om du låter ditt barn öva i tre timmar varje dag i cirka tio år, skulle du vara där. Det är få barn som har inre drivkraft till att göra detta på egen hand, men om man är en «tigermamma» av rang borde det kanske gå att uppnå?
Fler är däremot skeptiska till denna teori och tycker att det lika gärna kunde ha varit 500 eller 2000 timmar.
Journalisten David Bradley skriver på BBCs nätsidor att studien som är upphovet till regeln, visade att hur lång tid det tar att bli bra på något varierar i förhållande till talang, vad man tränar på och hur stor konkurrens det är inom området.
LÄS OCKSÅ: Puberteten
3: Vara på rätt plats i rätt tid
Är det så att de som skapat sin egen förmåga förtjänar det eftersom de har jobbat hårt, eller har dom även haft en solid dos tur?
Enligt Gladwell är det inte bara när på året man är född som påverkar barnets succé, utan även hur du är född och vilket år.
Som trettonåring hade rikemanssonen Bill Gates sån tur att ha en datamaskin på sin skola, i en tid då det knappast var vanligt på universiteten. Här använde han otaliga timmar på att lära sig programmering och fick ett rejält försprång i förhållande till jämnåriga.
Det spelar alltså inte någon roll hur duktig du är inom det du kan, om du inte har möjlighet att gripa chanserna när de erbjuder sig.
LÄS OCKSÅ: – Jag kanske inte är som andra 25-åringar
4: Vilken familj är barnet fött in i
I «Outliers» berättar Gladwell att ett forskarteam observerade hur tolv olika familjer uppfostrade sina barn. Studien avslöjade att välstående och mindre välstående familjer uppfostrade sina barn olika.
Huvudskillnaden låg i hur de välstående föräldrarna engagerade sig i barnens fritid. De pratade mer med sina barn, luftade saker med dom och tillät barnen att ställa krav på vuxna. Mindre välstående familjer lät barnen få utveckla sig på egen hand och vara mindre engagerade i barnens aktiviteter både i skolan och på fritiden.
Kritiska röster hävdar däremot att det kan bli för mycket av det goda. I en krönika i Norska Dagbladetbeskyller författaren Kadra Yusuf dagens föräldrar för att engagera sig för mycket i barnens aktiviteter och skolgång. Det hävdas att föräldrar överstimulerar barnen, skickar dom på för många aktiviteter och kräver för mycket, samtidigt som de övervakar och överbeskyddar.
Om några av dessa barnen blir enastående i framtiden, det får tiden utvisa!