– Jag hade ju bara ont i magen!

Annelin och hennes äkta make var egentligen «helt klara» med att få barn, när de upptäckte att hon var gravid med tredje barnet.

Hennes första graviditet innebar havandeskapsförgiftning och moderkakssvikt, medan med nummer två upplevde hon navelsträngsmissbildning.

Annelin kände därför tidigt på sig att denna gång skulle bli en kort graviditet.

– Jag är glad att jag inte visste hur kort den skulle bli, säger hon.

Fick magsmärtor

Graviditeten blev som förväntat tuff och Annelin kände sig mer trött än någonsin. På grund av komplikationer i de tidigare graviditeterna gick hon på regelbundna kontroller hos både läkare, barnmorska och på sjukhuset.

24 veckor in i graviditeten börjar Annelin att få smärtor överst i magen. Det kändes som ett tryck precis under bröstbenet och smärtan blev gradvis värre dagarna som följde.

– Det var jävligt och jag tog smärtstillande och jag levde i tron om att «detta går över». Jag var på förlossningen, men eftersom urin och blodtryck var bra skickades jag hem med besked om att ta syraneutraliserande och kontakta läkare om det inte slutade. «Allt är inte relaterat till graviditeten, vet du.», sa dom till mig, berättar hon.

LÄS OCKSÅ: Eline kan äntligen glädjas över att ha blivit mamma

Konstaterad havandeskapsförgiftning

Ett par nätter senare vaknar hon med starka smärtor. Dagen efter kör hon sig själv till sjukhuset för kontroll. Här konstaterar man att hon har Preeklampsi (havandeskapsförgiftning) och hon blir omedelbart inlagd.

Man berättar för Annelin att hon har HELLP-syndrom, och inte kommer bli utskriven från sjukhuset förän sonen är född. Precis när det ska ske är det ingen som vet, men de behöver ta varje extra dag han får stanna i magen som en seger.

[ad062]

– Jag är livrädd, gråter och har aldrig känt en sån enorm ångest någonsin. Jag har två barn som är rädda, en man som behöver ta hand om allt hemma och en familj som är orolig för mig, berättar hon.

LÄS OCKSÅ: – Jag blev både upprörd och ledsen

Behövde opereras

Allt eftersom blev dock smärtorna så starka att Annelin inte klarar av att hålla ögonen öppna och hon kämpar med andningen. Läkarna bestämmer sig. Det måste bli förlossning nu.

– Draperiet hängs upp och min man kommer in i operationssalen. Min man som har svårt att se ett avsnitt av Grey's Anatomy på grund av operationsscenerna. Han tål inte att se andras blod. Jag säger till honom att han kan välja om han vill gå ut om detta blir för mycket för honom. Han stryker mig på kinden och säger att han inte flyttar sig en meter. Jag har aldrig älskat honom mer än precis då, berättar Annelin.

Precis efter föds sonen Liam. Han fick stanna i magen 24 veckor och 6 dagar och vägde 545 gram. Det är nästan lika mycket som ett smörpaket.

LÄS OCKSÅ:Förlossningsrädsla

Var nära döden

Efter förlossningen kommer läkaren in och berättar att de har fått svar på blodproverna man tog precis före operationen. Han är allvarlig. «Du kan vara säker på att vi väntade så länge vi kunde innan vi förlöste ditt barn. Vi väntade nästan för länge.» säger han till Annelin.

– Det har tagit flera dagar innan det gick upp för mig vad han menade med det. Jag höll på att dö. Mina tre barn kunde ha förlorat sin mamma och min man sin fru. Den tanken gör mig kall inuti. Jag hade ju bara ont i magen, säger Annelin.

– Man blir ödmjuk och tacksam. Både för att vi fick åka hem med ett levande barn, men även för att vi bor i det landet vi gör, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Bli mer närvarande i barnens liv!

Allvarlig komplikation

I genomsnitt fem mammor dör varje år vid förlossningar i Norge.

När man gick igenom alla fallen av mödradödlighet i undersökningen hittade forskarna en potential för bättrad medicinsk behandling i ungefär hälften av fallen. Förbättringspotentialen var störst i förhållande till havandeskapsförgiftning.

– HELLP-syndromet är en allvarlig komplikation under graviditeten, som ofta är baserad på havandeskapsförgiftning, berättar specialist i förlossningshjälp, Dr. Steier.

– HELLP är en avart av havandeskapsförgiftning och kraraktäriseras genom att röda blodkroppar förstörs (H), mängden leverenzymer i blodet ökar (EL) och antalet blodplättar går ner (LP). Risken ligger bland annat i moderkakslossning och blödningar. Detta är livshotande för både mor och barn, förklarar han.

Steiner berättar att tillståndet årligen drabbar cirka 0,50,9 procent gravida kvinnor, men om det ligger allvarlig havandeskapsförgiftning i botten ökar risken avsevärt.

– Av dessa är det 10 till 20 procent som utvecklar HELLP. Kvinnor som har haft havandeskapsförgiftning i tidigare graviditet har större risk att utveckla syndromet, säger han.

Kan förväxlas

Syndromet kan både uppstå under graviditeten eller direkt efter förlossningen. De första symptomen är som regel förhöjt blodtryck och äggvita i urinen.

– Andra symptom är smärtor i övre delen av magen, ofta med illamående och kräkningar. En del utvecklar huvudvärk och synstörningar.

– Det är allvarliga tecken men magbesvären kan förväxlas med leverinflammation och gallstensbesvär. Är det en gravid kvinna ska man alltid tänka på möjligheten att det kan vara HELLP, säger Steier.

Varierande behandling

Hur tillståndet behandlas beror på hur långt man har kommit i graviditeten.

– Uppstår det efter vecka 34 sätter man igång förlossningen, helst som en vanlig förlossning men om nödvändigt blir det kejsarsnitt. Om det är före vecka 34 har man ett omoget foster. Då ges det steroider för att hjälpa barnets lungor att mogna och senarelägga förlossningen, säger Steier.

stats