– Alla pojkarna i familjen fick det!
I familjen Aaslie har alla pojkarna nedsatt hörsel.
[SHARING_BUTTONS]
– Hörselförlusten är ärftlig från pappas sida, så detta är något vi haft stort fokus på från barnen var små, berättar Tonje (28).
Barnen Victoria (12), Alexander (10), Saga Simone (19 mån) och Snorre Severin (4,5 mån) har sedan de föddes genomgått grundliga hörseltester vartannat år.
Än så länge är det alltså bara familjens pojkar som har fått påvisat en medfödd hörselförlust som beror på fel längd på håren i snäckan.
Drabbar pojkarna
De hör alla sämst på vänster öra, men har även nedsatt hörsel på höger. Även om detta är något både pojkar och flickor kan få, är det bakåt i Mortens släkt huvudsakligen pojkarna som drabbats.
Äldsta pojken Alexander fick sin första hörapparat när han bara var ett år gammal och snart ska familjens baby, Snorre Severin, också få sin. Pappa Morten (39) fick hörapparat i somras, efter mycket tjat från Tonje om att han också behövde kolla sin hörsel.
LÄS OCKSÅ: Vi har provat allt - precis allt
Har tillrättalagt hemmet
Med tre stycken som har nedsatt hörsel har det varit nödvändigt för familjen att göra en rad åtgärder för att underlätta vardagen.
Barnen har bland annat möjlighet att koppla ljudet från TV eller telefon direkt till hörapparaten och de har egna glasbjörnar som blinkar rött när det ringer på dörren.
Säkerhet är också viktigt och därför har de extra rökvarnare som är kopplat till en box vid sängen. Denna börjar skaka om det uppstår värme eller rökutveckling i hemmet.
Medvetna om kommunikationen
Tonje berättar att de även är medvetna om att alltid använda namnet först när de pratar med varandra, så att de får den andras uppmärksamhet innan själva meddelandet kommer.
– Ögonkontakt har vi också stort fokus på, då det gör det lättare att både höra och läsa på läpparna om det behövs. Det är väldigt jobbigt för alla om man hela tiden behöver upprepa meddelandet eller säga «va?», säger hon.
I skolan har Alexander en FM-anläggning där skolkamraterna och lärarna använder mikrofoner för att det ska bli lättare att uppfatta det som sägs. Utan denna anläggning har han problem att uppfatta allt, eftersom det är jobbigt och svårt att skilja på alla ljuden i ett rum med så många människor.
LÄS OCKSÅ: Så blir barnet en språkvinnare
Som alla andra barn
Trots utmaningarna klarar Alexander sig bra i skolan, han är uppmärksam och läser en del på läpparna. Hörselnedsättningen besvärar honom inte nämnvärt på fritiden, där han fungerar som andra barn i samma ålder.
Det enda som skiljer honom från de andra pojkarna är ett par ljusblå hörapparater med blanka proppar och favoritfotbollslagets logga inuti.
Med dagens möjligheter och hjälpmedel anser Tonje att en hörselnedsättning inte är en väldigt stor utmaning i vardagen. Hon provoceras av människor som tycker synd om dom för att barnen har hörapparat.
– Det är faktiskt inte synd om våra barn. De får bra hjälp, super uppföljning och slipper få problem med språkutvecklingen för att hörapparaterna dröjde, säger hon.
Hörapparat så tidigt som möjligt
När Alexanders hörselnedsättning upptäcktes var praxisen att barnen skulle gå innan de fick hörapparat. Det var för att undvika att de skulle plocka onödigt mycket med öronen och apparaterna.
– Idag vill läkarna att man får hörapparat så tidigt som möjligt, helst före barnet är fem månader gammalt, med tanke på språkutvecklingen, förklarar Tonje.
Om några veckor ska därför lille Snorre Severin läggas i narkos för test av hörsel så att de ska kunna kartlägga hur stor hans hörselnedsättning är. Testen som togs redan under spädbarnstiden ger dessvärre inte tillräckligt precisa mätningar för inställningarna till hörapparaten. Det ska under narkosen även tas avtryck till propparna som används till apparaten.
LÄS OCKSÅ: Främmande man spionerade på familjen
En bra förebild
Tonje berättar att de är spända på hur det skulle vara att få ett så litet barn att använda hörapparat. Den första tiden behöver han använda en tunn mössa inne, så att apparaten är förtäckt. Detta kommer också göra det svårare för honom att plocka och dra i apparaten.
Som tur är har Snorre en fantastisk förebild i sin storebror, som ser fram emot att lära lillebror allt som har med hörapparaten att göra.
– Alexander blev faktiskt jätteglad när han fick bekräftat att lillebror också skulle få hörapparater! Det skulle bli riktigt coolt, säger Tonje med ett leende.
Tecken på att ditt barn kan ha nedsatt hörsel:
Källa: Nhi.no |
Hörselundersökning för alla nyfödda
Alla föräldrar till nyfödda får erbjudande om att undersöka barnet för hörselnedsättning när de är en till två dagar gamla.
1-2 per 1000 av alla nyfödda har en medfödd dövhet eller allvarlig hörselnedsättning. Orsaken kan vara arv, så som hos familjen Aaslie, eller beror på påverkningar under graviditeten eller annat. Nyfödda undersöks med en liten propp i varje öra när barnet sover.
Det skickas små klickljud från en apparat in i örat. Om hörseln är normal skapas det ett ljud från barnets inre öra som fångas upp av apparaten. Detta betyder att barnet har normalt fungerande hörsel. Om ett öra inte ger normal respons, kommer undersökningen upprepas. Är det fortfarande tecken på hörselnedsättning på det ena eller båda öronen, följs det upp på en hörselcentral.
Undersökningen går snabbt och det innebär inga smärtor för barnet.
Stort informationsbehov för föräldrar
I motsats till familjen Aaslie har de flesta som blir föräldrar till ett barn med hörselnedsättning, liten eller ingen erfarenhet av dålig hörsel.
Därför är det naturligt att man får olika reaktioner i början, som till exempel chock, förnekelse, tomhet eller ilska. När de första reaktionerna lagt sig är ofta informationsbehovet stort.
Många upplever att det är mycket ny information att sätta sig in i och det kan vara svåra saker man ska ta ställning till.