Ljuset ger barnet bra sömn
Är väldigt enkelt att genomföra!
[SHARING_BUTTONS]
Trixet hjälper barnet att etablera dygnsrytm
Rådet kan hjälpa både baby och större barn - till och med vuxna som har problem med sömn och dygnsrytm!
Det nyfödda barnet föds utan dygnsrytm. När babyn låg i mammas mage var det ingen skillnad på dag och natt, och sömnmönstret helt olikt det större barn har etablerat med lång, sammanhängande nattsömn och en eventuell kortare förmiddagslur.
Sover ditt barn för lite? Kolla här!
Babyn vaknar ofta, behöver mjölk och har många sovperioder under dygnet på kortare eller längre varighet - till att börja med verkar det ganska oförutsägbart när babyn känner för att sova.
– Inga barn föds med normal dygnsrytm och har naturligtvis ingen känsla för vad klockan är, berättar forskare och psykologspecialist Mari Hysing.
Hon och flera forskare har kartlagt sömnmönstret det första levnadsåret för att se vad som kännetecknar barn som utvecklar sömnsvårigheter över tid. Forskningen baserar sig på information från den norska Mor-barn-undersökningen (MoBa).
Hysing berättar att det är först vid sex månaders ålder man kan förvänta att barnet sover hela natten.
– En gradvis tillvänjning sker ungefär vid sex månaders ålder. Vid den åldern kan faktiskt barn sova hela natten och är inte längre beroende av att få mat - även om många fortfarande får det.
Dra nytta av mörkerhormonet!
Men det finns faktiskt något man kan göra, som hjälper barnet att etablera dygnsrytm tidigt - och det är en väldigt enkel åtgärd som man lätt genomför!
– Melatonin är ett hormon i kroppen som vi kallar «mörkerhormonet». Hormonet hjälper oss att reglera dygnsrytmen och göra oss sömniga på kvällen, berättar Hysing.
[ad062]
– Melatonin produceras av tallkottkörteln i hjärnan. Denna körtel har celler som reagerar på ljus och mörker. Och eftersom melatonin är så viktigt för dygnsrytmen och därmed även sömnmönstret så kommer vi kunna påverka detta med ljus och mörker.
Tobias (18 mån) mamma har provat allt - precis allt, för att få en god natts sömn
Ta med barnet ut!
Hysing uppmanar föräldrar att se till att ha mörkt på natten och ljust på dagen.
– Ta gärna med babyn ut på promenad i solljuset, och undvik att täcka för vagnöppningen - det finns ju fler orsaker till att man bör undvika det - men även för att barnet ska få lite dagsljus, berättar Hysing.
– Melatonin är viktigt för sömn och dygnsrytm, antagligen spelar hormonet en stor roll när det gäller sömn. Men precis hur stor är svårt att säga, berättar Björn Bjorvatn, läkare och professor för sömnsvårigheter.
– Kan man säga att det reducerar barnens sömnsvårigheter om man är ute mer i dagsljus?
– Dagsljus är nog det viktigaste för att stabilisera dygnsrytmen. Ljus är också uppiggande. Men barnens sömnsvårigheter kan vara så olika, och vi löser sällan de vanliga sömnproblemen små barn har med enbart dagsljus. Men ja - det kan förbättra dygnsrytmen.
LÄS OCKSÅ:Ljuden som får din baby att somna
Ha det helt mörkt på natten!
Många barn sover med en nattlampa eller delvist ljust i sovrummet och om barnet vänjer sig vid detta, är det väldigt svårt att vända.
Borvatn anser att det kan vara en bra idé att ha det mörkt i barnets rum när det sover, från spädbarnsålder.
– Mörkret främjar utsöndringen av melatonin. Och ljus hämmar produktionen av melatonin och det är inte bra för sömnen.
LÄS OCKSÅ: Nattskräck är inte detsamma som mardrömm. 2-3 % av barnen drabbas av fenomenet
Melatonin som läkemedel
Melatonin kan även tas som tillskott som läkemedel. Melatonin kan bara köpas på recept med licens i Sverige, medan det i en del andra länder kan köpas utan.
– För en del barn, ungdomar, vuxna med stor dygnsförvirring är behandling med medicinen melatonin även en möjlighet, säger Husing som för övrigt anser att man bör vara väldigt återhållsam med medicinsk behandling av barns sömnproblem.
Bjorvatn säger också att för en del barn med allvarliga sömnproblem kan melatonin som medicin vara nyttigt.
– Men det är en läkare som ska besluta det utifrån patientens behov. Jag rekommenderar inte okritisk användning av hormonet till alla barn som sover dåligt. Vi vet för lite om effekter och eventuella långtidseffekter för att rekommendera det.
LÄS OCKSÅ: Råden som hjälper din baby att sova