Int skämma bort jul
Högtiden som är tänkt att handla om glädje och frid kan lätt omvandlas till ett materialistisk kaos. Ofta händer det att barnen jämför med vad kompisar får eller med vad de fick i julklapp förra året och tycker att saker är orättvisa. Som förälder kan det vara svårt att veta hur man ska förhålla sig. Här är 8 tips som kan hjälpa dig:
1. Välgörenhet på önskelistan
Se till att barnen önskar sig åtminstone en sak som handlar om välgörenhet när de skriver sin önskelista till tomten. Det kan handla om att skänka en leksak eller ett plagg till något barn som verkligen behöver det eller hjälpa till under något välgörenhetsevenemang.
2. Want, Need, Wear, Read-önskelista
Istället för att låta barnen önska sig hundra saker på sin önskelista är ett smart sätt att gå efter 4-listan Want, Need, Wear, Read. En julklapp får alltså handla om något barnet verkligen önskar sig för nöjes skull, en klapp för något de verkligen behöver, en klapp ska vara ett plagg och den sista en bok. På så vis får barnen att lära sig att prioritera.
3. Skilj på "vilja" och "behöver"
Prata med barnen om skillnaden mellan saker de behöver och saker de vill ha. Berätta sedan om vilka förväntningar de kan ha om hur mycket klappar de kommer att få.
4. Dela upp kostnaden
Om ditt barn önskar sig prylar för tusentals kronor (exempelvis en dator, mobiltelefon eller Playstation) kom då överens om att ni kan dela på kostnaden. Barnet får "jobba" för det och hjälpa till med sysslor hemma. Lönen blir helt enkelt pengar som går direkt till julklappen. På så sätt får du barnen att förstå att detta är precis vad du gör för att kunna köpa saker till familjen.
5. Byteshandel
En smart grej för att både få bort gamla leksaker som bara ligger och tar plats, samtidigt som du lär ditt barn att bli givmild, är att gå efter regeln "en in, en ut". Alltså för varje leksak hen får måste även en hitta ett nytt hem.
6. Skicka tackkort
Tackkort är självklart för vissa men det är långt ifrån alla barn som behöver skriva dem. Detta är något som är oerhört viktigt att lära barnen i tidig ålder. Skicka tackkort till både mor- och farföräldrar, vänner, bekanta och tomten.
Att få klappar är ingen självklarhet – var tacksam.
7. Ge och få
Få barnen att inse att det faktiskt inte bara är roligt att få utan även att ge. Slå in små teckningar, pysselfigurer eller annat krams och låt barnen ge till vänner och familj. Även som liten tycker man det är härligt att se någon riva loss omslagspapper och bli glad och tacksam för en present.
8. Lär barnen att vara tacksamma varje dag - inte bara för klappar
Under juletiden när materiella ting står mycket i fokus är det oerhört viktigt att inte glömma bort det som verkligen betyder något – familjen, hälsan och glädjen. Ha som vana att varje dag tillsammans med barnen nämna något ni är tacksamma över.
Att få fira jul med sin familj, äta gott och få paket är trots allt en ynnest som är få förunnat.