Nätängel 9F

Klass 9F i Huddinge tröttnade på att det bara är unga personer som får kritik för sitt agerande på näthat. När de själva blev utsatta för taskiga kommentarer från vuxna för sin debattartikel i DN bestämde de sig för att ta saken i egna händer. Här berättar eleverna Matilda Solstrand, Linnea Breding och Samuel Elveberg Klockerud lite mer om sig själva och hur deras arbete mot näthat ser ut. 

Hur ser en vanlig dag ut för er?

Vi vaknar och går till skolan. Oftast är det lektioner till sent på eftermiddagen. Efter skolan gör vi olika saker, kollar på serier, läser, pratar med kompisar och tränar.

Vad vill ni jobba med som vuxna?

Matilda vill bli författare, Linnea vill bli bildlärare och Samuel har ingen aning än.

Varför tror ni näthat uppkommer?

Vissa personer mår dåligt och försöker få sig själv att framstå som bättre genom att trycka ner någon annan. Det kan också vara ett sätt att få likes genom att göra sig rolig på någon annans bekostnad. Eller så är det brist på kunskap, man vet inte att när man argumenterar ska man bemöta en åsikt och inte ge sig på en person. På nätet blir många ”modigare” när de kan gömma sig bakom anonyma användarnamn.

Vad gör ni själva specifikt för att bemöta näthat och sprida en bra stämning på nätet?

Vi gör massor på flera olika plan. Vi har skrivit en broschyr om näthat som finns att ladda ner på vår blogg. I den broschyren finns tipslistor, juridiska konsekvenser av näthat, intervjuer med mera. Denna broschyr har vi spridit till politiker, kändisar och “vanliga” människor. Vi har varit med på Nyhetsmorgon och diskuterat, skrivit krönikor och debattartiklar och även varit på skolmässor runtom i landet för att prata med lärare om näthat. Både Gustav Fridolin och Alice Bah Kuhnke har varit i vårt klassrum för att diskutera dessa frågor närmare. Annie Lööf och Ebba Busch Thor har också hört av sig. Vi försöker sprida kunskap om näthat på bred front men är också noga med att hela tiden själva vara respektfulla och visa god ton.

Hur kommer det sig att ni började jobba aktivt för att motverka näthat?

Vi hade skrivit en debattartikel i DN om digitaliseringen i skolan. Vi fick massor av kommentarer men märkte ganska snart att alla inte var trevliga – många valde att kritisera oss istället för att uppmuntra. Men det som förvånade oss mest var att de som inte kunde bete sig var vuxna människor, till och med en riksdagsledamot! Vi började tänka på vem det egentligen är som utbildar vuxna om god ton på nätet. Det finns ju massor av information och broschyrer till ungdomar men det är ju tydligt att vuxna inte heller vet var gränsen går. Därför bestämde vi oss för att utbilda vuxna genom att skriva en broschyr!

Vad betyder ”nätkärlek” för er?

Att man håller en positiv ton på nätet men också att man respekterar varandras åsikter och bemöter dessa schysst. Det handlar om att använda vår demokrati på rätt sätt. Yttrandefrihet är vårt mest kraftfulla redskap. Vi är små och jorden är gigantisk men genom internet kan vi sprida våra åsikter och använda detta kraftfulla verktyg, men då måste vi respektera varandra. Om vi gör detta, respekterar varandra, sprider positivitet och inte medvetet missförstår eller sprider elaka rykten, så har ju varje individ tack vare internet oändlig potential att nå ut.

Vem eller vilka är er förebild?

Linnea gillar Felicia Bergström (Youtuber) för att hon står upp mot näthat. Matildas förebild är författaren Sarah J. Maas eftersom hon är en enastående författare. Samuel har ingen förebild just nu men respekterar alla människor som följer sina drömmar.

Vad är ert bästa tips på hur man kan bemöta näthat?

/
stats