Så tillagar du fryst lax i ugn

Matlagning


Lax är inte bara gott, det är också väldigt nyttigt eftersom det bland annat innehåller D-vitamin och omega-3 fettsyror som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Men hur tillagar man fryst lax i ugn på bästa sätt? 

Så tillagar du fryst lax i bitar:

1. Sätt ugnen på 225°C.

2. Tina laxen antingen i kylskåp under natten eller i ett kallt vattenbad 1-2 timmar innan tillagning.

3. När fisken är tinad lägger du laxbitarna i en ugnssäker form och kryddar med salt och peppar.

4. Sätt in laxbitarna i ugnen i cirka 15 min med en innertemperatur på 52-56°C.

Så tillagar du en hel laxsida:

1. Sätt ugnen på 180°C.

2. Tina laxsidan på samma vis som ovan och lägg den sedan på en plåt. 

3. Tillaga i mitten av ugnen i cirka 30 min, laxen är klar med en innertemperatur på 54-56°C. 

Har du andra tips på hur man bäst tillagar fryst lax i ugn? Skriv i vårt forum!

Viktigt för gravida och ammande

För gravida, ammande och för den som vill bli gravid i framtiden rekommenderas att inte äta fisk som kan innehålla höga halter av dioxin och PCB mer än 2-3 gånger om året. Det här gäller bland annat vildfångad (inte odlad) lax och öring från Östersjön inklusive Bottniska viken och Vänern och Vättern. Läs mer på Livsmedelsverket.

Bildkälla: Monkey Business Images/ Shutterstock

/
stats