Så tillagar du fryst lax i ugn
Matlagning
Lax är inte bara gott, det är också väldigt nyttigt eftersom det bland annat innehåller D-vitamin och omega-3 fettsyror som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Men hur tillagar man fryst lax i ugn på bästa sätt?
Så tillagar du fryst lax i bitar:
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Tina laxen antingen i kylskåp under natten eller i ett kallt vattenbad 1-2 timmar innan tillagning.
3. När fisken är tinad lägger du laxbitarna i en ugnssäker form och kryddar med salt och peppar.
4. Sätt in laxbitarna i ugnen i cirka 15 min med en innertemperatur på 52-56°C.
Så tillagar du en hel laxsida:
1. Sätt ugnen på 180°C.
2. Tina laxsidan på samma vis som ovan och lägg den sedan på en plåt.
3. Tillaga i mitten av ugnen i cirka 30 min, laxen är klar med en innertemperatur på 54-56°C.
Har du andra tips på hur man bäst tillagar fryst lax i ugn? Skriv i vårt forum!
Viktigt för gravida och ammande
För gravida, ammande och för den som vill bli gravid i framtiden rekommenderas att inte äta fisk som kan innehålla höga halter av dioxin och PCB mer än 2-3 gånger om året. Det här gäller bland annat vildfångad (inte odlad) lax och öring från Östersjön inklusive Bottniska viken och Vänern och Vättern. Läs mer på Livsmedelsverket.
Bildkälla: Monkey Business Images/ Shutterstock