Alvedon native 3
I annonssamarbete med Alvedon
När kan barnet gå till förskolan? I höst och vinter är den frågan särskilt angelägen. Vi listar fem tecken på att det blir vab idag också.
Lite förkyld är väl ingen fara? Det är iallafall så vi är vana att tänka. I år ser det annorlunda ut. Därför är det extra viktigt att hålla koll på symtom och stanna hemma ett par dagar extra efter tillfrisknandet.
Här är fem tecken på att ditt barn bör stanna hemma:
1. Feber
En normal kroppstemperatur ligger mellan 36,5 och 37,5 grader. Om kroppstemperaturen överstiger 38 grader så räknas det som feber, vilket oftast betyder att kroppen är under angrepp av virus eller bakterier. Feber i sig är inte farlig, fokusera istället på hur barnet mår i övrigt: äter/dricker, kissar, leker barnet? Barn med feber ska inte gå till förskolan.
Osäker på vad som gäller med febernedsättande läkemedel om ditt barn får feber? Här hittar du all info du behöver.
2. Förkyld
Man kan vara snorig men ändå må rätt bra i övrigt. Om barnet är väldigt påverkad av sin förkylning: har ont i halsen, nyser och/eller har huvudvärk behöver hen stanna hemma. Och i rådande tider är rekommendationen att stanna hemma vid minsta symtom, även om det bara är lite snuva.
3. Hängig och trött
Dagarna innan influensa, förkylning eller en infektion bryter ut kan barnet ha ont i kroppen, vara hängigt och gnälligare än vanligt. På samma sätt är barnet trött ett par dagar efter sjukdomsförloppet och behöver två feberfria dagar hemma innan man går tillbaka till skolan/förskolan. Följ alltid Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
4. Ont i magen/illamående
Magont och illamående kan vara ett första tecken på kräk- eller magsjuka. Om barnet redan har kräkts eller har diarrée/lös i magen ska hon alltid stanna hemma då det är med största sannolikhet rör sig om magsjuka. Barnet ska sedan vara hemma i minst 48 timmar efter senast uppvisat symtom.
Fakta om barn och feber
- Feber är kroppens försvar mot infektioner. När kroppen drabbas av en bakterie eller ett virus så skickas signaler till kroppen att den ska höja temperaturen för att på så sätt motarbeta viruset eller bakterien. Därför kan man låta kroppen göra sitt jobb och vänta lite med att ge febernedsättande, under förutsättning att barnet endast har lite feber och mår okej i övrigt.
- Får barnet hög feber, inte vill äta eller dricka och har ont i kroppen kan du ge receptfritt febernedsättande läkemedel med paracetamol till exempel Alvedon.
- Kontakta vården om febern inte försvunnit efter fyra dagar, om barnet har ont i öronen, svårt att svälja, fått hudutslag eller visar symtom på uttorkning. Läs mer på 1177.
- Det bästa sättet att ta temperaturen är i örat med en digital febertermometer.
- Det är viktigt att barnet dricker mycket då feber lätt kan orsaka vätskebrist
- Det är vanligt att man huttrar och fryser när febern stiger, men också att man svettas när febern går ner. Anpassa både kläder och sängkläder efter ditt sjuka barns temperatur
- Barn i förskoleålder får feber ett par gånger varje år. Därför är det är bra att alltid ha Alvedon hemma. Alvedon lindrar barnets feber och smärta.
Läs mer om barn och feber här >>
Alvedon är ett smärtlindrande och febernedsättande läkemedel med paracetamol. Högre doser än de rekommenderade medför risk för mycket allvarlig leverskada. Läs bipacksedeln noga. Läkare ska kontaktas om symtomen försämras eller inte förbättras inom 3 dagar vid feber och 5 dagar vid smärta. Använd inte Alvedon till barn under 12 år i mer än 2 dygn om inte läkare förskrivit annat. Alvedon Novum och Alvedon brustabletter är ej lämplig för personer som ordinerats saltfattig kost. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare ApS, se.gsk.com. Varumärken ägs av eller licensieras till GSK. ©2020 GSK eller dess licensgivare. PM-SE-ALV-20-00082, Oktober 2020