Nelson Mandela Effekten

Vad är Nelson Mandela Effekten? 
Nelson Mandela effekten är en konceptuell teori där en stor mängd människor har en gemensam felaktig minnesbild av någonting. 

Hur uppstod Nelson Mandela Effekten? 
Begreppet Nelson Mandela Effekten myntades när den självutnämnde paranormala konsulten Fiona Broome under 2009 såg på TV att Nelson Mandela levde. Hon var nämligen helt säker på att han hade dött i ett sydafrikanskt fängelse någon gång under 1980-talet. Hon blev så förundrad över detta att hon startade en hemsida och kom snabbt i kontakt med andra människor runt om i världen som också trodde att Nelson Mandela var död. Anledningen till detta var att de trodde sig hade sett ett klipp på TV från hans begravning. I själva verket dog Nelson Mandela 2013. Begreppet Nelson Mandela effekten fick snabbt stor spridning och är idag ett välkänt uttryck inom konceptuell psykologi. Hon hävdar att hon minns att Mandela dog och förklarar detta med en teoretisk ideologi om parallella universum och att hans död faktiskt skedde i en parallell tidslinje. 


Inom psykologin finns det något som kallas för konfabulation. Konfabulation  är en typ av minnesstörning där personen i fråga målar upp en bild av sin verkligheten som inte stämmer överens med den riktiga helhetsbilden. Konfabulation används ofta av brottslingar i polisförhör, barn och människor med hjärnskador eller människor som lider av någon form av psykisk störning. Konfabulation betyder inte nödvändigtvis att man ljuger utan snarare att man har svårt att urskilja sin egen helhetsbild från vad som egentligen har hänt. 


Umwelt
Begreppet umwelt myntades 1909 av den tyske biologen och professorn Jakob von Uexküll och förklarar hur våra sinnen tar in information från vår omgivning. Det vi hör, ser och känner skapar en individuell helhetsbild som utgör vårt eget lilla universum. Den mängd information vår hjärna är kapabel att ta in är förhållandevis liten, det gör det alltså svårt för oss att få vår egen verklighet att stämma överens med den sanna helhetsbilden. 

Hur förklarar psykologerna Nelson Mandela Effekten? 
Psykologerna sitter på en hel del logiska förklaringar till Mandela Effekten och konfabulationsteorin där vårt omedvetna skapar nya falska minnesbilder är den vanligaste. 

En annan teori är Deese-Roediger och McDermott teorin som demonstrerar hur en grupp fraser och ord kan hjälpa oss att måla upp en felaktig helhetsbild. Till exempel om du hör ordet kudde och täcke så tänker du automatiskt på säng och på att sova. Begrepp som inte var listade men som är relaterade på ett sätt som bidrar till att vi stärker upp vår helhetsbild genom att addera närliggande ord. 

En tredje teori är vad psykologerna kallar för källfel eller på engelska “Source monitoring errors. Source monitoring errors betyder att vi ibland kan ha svårt att särskilja verkligheten från drömmar och fantasier vi haft och att våra hjärnor använder sig utav fragment från drömmar och fantasier som passar in i vår verklighetsuppfattning för att stärka en bild vi redan. Det blir då något som kallas för källfel alltså att vi omedvetet använder oss utav en källa som inte har tillräckligt med verklighetsförankring för att klassas som trovärdig källa.  
De flesta kan nog känna igen sig i den känsla som uppstår då vi inte vet om ett minne vi har är från en verklig situation eller från en dröm. 
 
Exempel på Nelson Mandela Effekten

1. Nelson Mandela är inte död

Den felaktiga uppfattningen om att Nelson Mandela dog i ett sydafrikanskt fängelse någon gång under 1980-talet är vad som ligger till grund för begreppet Nelson Mandela Effekten. 

2. Att Clas Ohlsson har stavats Claes Ohlsson. 

Clas Ohlsson har aldrig stavats "Claes Ohlsson". Exempel taget från Reddit

3. Bogart säger inte “Play it again, Sam”.

I filmen Casablanca från 1942 så ber Humphrey Bogart och Ingrid Bergman pianisten Sam på Rick’s Bar att spela deras låt. Men repliken är inte ”Play it again, Sam” som många tror, utan kort och gott ”Play it, Sam”. En anledning till att många minns fel kan vara Woody Allen-filmen från 1972 som hade just titeln ”Play It Again, Sam”.

4. Mirror, mirror on the wall

Få Disney-repliker har citerats så ofta som ”Mirror, mirror on the wall” från deras första långfilm Snövit från 1939. Tyvärr så är citat helt fel då den korrekta ramsan går: “Magic mirror on the wall.”

5. Nya Zeeland ligger inte nordost om Australien

Förvånansvärt många minns det som att Nya Zeeland ligger nordost om Australien, och inte sydost. Vissa minns det till och med som att landet ligger väster om Australien.

6. Kung Henry äter inte kalkon

Det finns en berömd målning av Kung Henry VIII där många menar på att de har sett målningen av Henry VIII och att han då äter en kalkonvinge. Artiklar har spridits som menar på att det aldrig har funnits en sådan tavla. 

7. Neil Armstrong är död

Konstigt nog verkar många ha glömt legenden och månlandaren Neil Armstrongs död i Augusti 2012. Kanske missade man nyheterna? 


Nelson Mandela Effekten har på senare tid för större spridning. I dagens samhälle lever vi inte bara i vår egen lilla verklighetsbubbla (umwelt), utan var och en av oss har också våra egna väldigt personliga små virtuella bubblor av nyhetsuppdatering och omvärldsflöden på sociala medier och diverse andra plattformar vi rör oss med. Den information vi får matat till oss i våra flöden bidrar och förstärker vår uppfattning av verkligheten. I dagens samhälle är mängden fake news som florerar på sociala medier problematisk och bidrar i stor utsträckning till att många av oss får en skev uppfattning och ej sanningsenlig bild. Var alltid kritisk till källor till hittar på nätet och tänk på att inte ens vi själva klassas som trovärdiga källor. 



Källa: The Conversation, Reddit, Umwelt, 

Bildkälla: E Setiavan/Shutterstock 

/
stats