Ugnspannkakan är nödmiddagen som gör jobbet själv i ugnen. Det enda du behöver göra är att knäcka, vispa ihop och hälla ner blandningen i en form. Sedan är det bara att slappna av eller göra något helt annat.
Ugnspannkaka ingredienser:
Denna sats ger 4 portioner.
– Vetemjöl, 3 dl
– Strösocker, 1 tsk
– Salt, 1 tsk
– Mjölk, 6 dl
– Ägg, 3 stycken
– Smör till formen
Laktosfri ugnspannkaka
Givetvis går det lika bra att göra ugnspannkakan laktosfri. Välj laktosfri mjölk och laktosfritt matfett till formen och gör alla stegen ovan.
Ugnspannkakan lagar sig själv. Följ dessa steg:
– Börja med att sätta på ugnen på 225 grader
– Blanda ihop mjöl, socker och salt i en bunke
– Addera hälften av mjölken och vispa ihop till en jämn smet. Följ upp med att röra ner äggen.
– Vispa ner resten av mjölken och vispa till en jämn smet
– Låt smeten stå och svälla i 10 minuter
– Smörj formen
– Häll ner smeten och låt grädda i 30-40 minuter.
– Låt pannkakan vila i någon minut innan servering.
Ugnspannkakan kan snabbt bli en fläskpannkaka
Vill man piffa upp sin ugnspannkaka kan man snabbt och smidigt få till en fläskpannkaka. Medans smeten vilar i sina 10 minuter kan man steka på tärnad bacon som du sedan adderar i smeten. Lätt som en plätt!
Vill du ha fler tips på hur man gör ugnspannkakan lite roligare? Läsa diskussionen i familjelivs forum.
Foto: Angela Kotsell / Shutterstock
Läs mer: Tips på mat att ha i matlådan.