Namngivningsceremoni
Familjeliv
Det har blivit allt vanligare att välkomna sitt barn till världen genom en namngivningsceremoni.
En namngivningsceremoni innebär vanligtvis att man välkomnar barnet till världen och presenterar barnets namn genom en ceremoni. Det är väldigt individuellt hur man väljer att lägga upp ceremonin men vanligtvis bjuder man på mat och dryck, sjunger sånger för barnet och berättar lite kort om valet av namn. Om föräldrarna till barnet har valt en fadder eller faddrar så brukar de presenteras under namngivningsceremonin.
Skillnaden på namngivningsceremoni och dop
En namngivningsceremoni är likt ett traditionellt dop på många sätt, men det finns några faktorer som gör att de skiljer sig åt. Ett dop är en kyrklig ceremoni med en präst som häller vatten på barnets huvud. Genom dopet blir barnet automatiskt medlem i svenska kyrkan och välkomnas till församlingen. Namngivningsceremonin har inte någon sådan tradition men det är många som väljer att istället placera en blomsterkrans på barnets huvud, eller att plantera ett träd i samband med ceremonin. Detta blir som en symbolisk handling istället för att hälla vatten på huvudet som prästen gör under ett dop.
Förslag på upplägg
Det kan vara svårt att veta hur man ska lägga upp namngivningsceremonin, vilka man ska bjuda och hur man går tillväga. Därför har vi gjort en lista steg för steg hur du kan planera kommande namngivningsceremoni.
– Börja med välkomsttal och välkomna alla gäster
– Sjung en eller flera sånger tillsammans för barnet
– Efter sången avslöjar ni namnet på barnet. Om ni vill kan ni berätta vad namnet betyder och varför ni har valt just det namnet. Kanske finns det en rolig story bakom?
– Läs upp en passande dikt
– Avslöja eventuell fadder eller faddrar och låt de få sätta en blomsterkrans på barnet, alternativt tända ett ljus.
– Tal från fadder/faddrar. Se till att de själva har hunnit förbereda sina tal så att de känner sig bekväma när det väl är dags.
– Sjung en avslutande sång för barnet
– Därefter avslutas namngivningsceremonin. Om ni känner för det kan ni fortsätta med en liten fest.
Gästlistan
Eftersom det inte finns några regler eller krav när det kommer till namngivningsceremoni så kan den se ut på väldigt många olika sätt. Som med alla andra tillställning så vill en del hålla det intimt och litet med de allra närmsta, medan andra vill ha en större fest med många gäster. En bra utgångspunkt när det kommer till gästlistan är att bjuda de personer som du hade tänkt bjuda på ett vanligt dop. Krångligare än så behöver det inte vara.
I Familjeliv forumtråd kan du diskutera namngivningsceremoni med våra medlemmar.
Läs även: Vad skriver man på ett dopkort?
Foto: FamVeld/Shutterstock