Mitt barn har en insjunken fontanell, ska jag vara orolig?
Mitt barn har en insjunken fontanell, ska jag vara orolig? - Foto: Foto: Pexels

Mitt barn har en insjunken fontanell – ska jag vara orolig?

När barn föds har deras skallben inte hunnit växa ihop ordentligt, och hålet mellan skallplattorna kallas för fontanell. Men hur vet man egentligen om barnets huvud växer som det ska? Familjeliv reder ut.


I Familjelivs forum lyftes frågan om vad en insjunken fontanell säger om ett barns hälsa. Nedan listas vanliga frågor och svar om fontaneller. 

Vad är fontaneller?

Nyfödda bebisar har fontaneller på framsidan av huvudet, i bakhuvudet, vid tinningarna och bakom öronen. Det innebär att barnets skallben inte har vuxit igen på alla ställen, och att vissa delar av barnets huvud är mjukare än andra. 

Den stora fontanellen, som sitter på den främre delen av hjässan, blir mindre under barnets första år och försvinner när barnet är mellan ett och två år. 

Hur försiktig behöver man vara med barnets huvud?

Fontanellerna på barnets huvud täcks av tålig hud och en stark hinna. Som förälder behöver man därför inte vara rädd för att försiktigt tvätta eller röra barnet vid de mjuka områdena på huvudet.  

Däremot gör fontanellerna huvudet formbart, och det kan därför vara värt att tänka på att lägga barnet ner med huvudet åt olika håll. Huvudformen kan nämligen bli sned eller platt om barnet alltid ligger med huvudet åt ett håll. 

Vad betyder det om mitt barn har insjunkna fontaneller?

Har ditt barn en insjunken fontanell är det bra att kontakta vården. 

Det kan nämligen vara ett tecken på att barnet är uttorkat. Andra symptom på uttorkning hos spädbarn är att de sällan kissar, är rastlösa, andas snabbt och har hjärtklappning. 

Att de blir uttorkade kan exempelvis bero på att de varit sjuka, exempelvis att de drabbats av kräksjuka.

Källor: 1177 & Kry.

/
stats