Så pratar du med ditt barn om mobbning.
Så pratar du med ditt barn om mobbning. - Foto: Jessica Gow/TT & Pexels

Blir ditt barn mobbat? Gör aldrig det här

Som förälder står man inför en svår situation om ens barn blir mobbad. Familjeliv har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som avslöjar hur man som förälder ska prata med sitt barn om mobbning.


Många barn upplever sin skolgång som rolig. Äventyr med vänner, spännande lekar på skolgården och ett tryggt sammanhang att utvecklas i. Det finns dock också barn som inte trivs i skolan.

Det kan handla om att man inte hinner med i arbetstempot, problem med koncentration och i vissa fall kan det bero på mobbning

MISSA INTE: Sjuksköterska? Här kan du få 5 200 kronor mer i lön

Mobbning i Sverige 2024

Nästan hälften av alla svenska skolelever har någon gång drabbats av mobbning, det visar en rapport från Friends 2024. Enligt organisationens rapport lider många av de elever som utsätts för mobbning av psykisk ohälsa.

Eleverna är också oftare frånvarande från skolan på grund av otrygghet och ensamhet i skolan. Mobbningen och frånvaron lider i sin tur också till att fler elever får icke godkänt i skolämnena. 

MISSA INTE: Oliver och Zoes avslöjande – stora beslutet i familjen

Mobbning drabbar både den psykiska hälsan och betygen, enligt Friends. Foto: Jessica Gow/TT

MISSA INTE: Jobbig skilsmässa vid jul – så gör du med barnen

Så ska du prata med ditt barn om mobbning

Som förälder kan det vara svårt att veta hur man ska prata med sina barn om mobbning. Någon som däremot har koll på det är Viktorja Milosevska, som är överläkare i psykiatri och driver mottagningen Calmego psykiatri

Hon berättar för Familjeliv att det aldrig finns ett perfekt tillfälle att lyfta ämnet med sitt barn, men oavsett är det bra att prata om mobbning. Ett tips är att koppla ämnet till någonting aktuellt som man läst eller sett på tv. 

– När man öppnar upp för samtalet kan frågorna ibland komma spontant från barnet utifrån deras erfarenheter i skolan. Då är det viktigt att förklara för sitt barn vad som är rätt och fel. Fråga barnet öppet om någon har varit elak i skolan. Förklara vad mobbning är, det vill säga att man inte ska vara elak, såra någon utan någon grund för det, säger Milosevska till Familjeliv och fortsätter:

– Det handlar om den gyllene regeln. Man ska inte slåss, vara elak, utan vara hjälpsam och inkännande. Sen så ska man fånga upp barnet om de är mobbare också. Barn som är elaka mår inte heller så bra, det visar forskning, Så var uppmärksam som förälder åt båda hållen.

MISSA INTE: Dålig ekonomi? Så hanterar du ångesten

Viktorija Milosevska har en lång erfarenhet inom psykiatrin. Foto: Annette ORiordan

"Sopa inte allt under mattan"

Tror man att ens eget barn utsätts för mobbning tycker Milosevska att man ska agera genom att prata med skolpersonalen och även med föräldrarna till eleven som mobbar. 

– Prata gärna med föräldrarna till det här barnet och med skolpersonalen. Man kan ringa föräldrarna och informera om situationen, utan att bli för känslosam. I många fall är föräldrar inte medvetna om hur barnen beter sig i skolan. Sen ligger det hos den föräldern att göra någonting åt situationen, säger Milosevska innan hon tillägger:

– Civilkurage är viktigt här. Känns det obekvämt att prata om mobbning med skolan och föräldrarna ska man tänka på vad som är bäst långsiktigt. Om man håller tyst kanske fler barn blir utsatta. Sopa inte allt under mattan.

LÄS MER: 

Camilla Läckberg visar upp privata stunden med dottern

Gunilla Perssons sorg med dottern – Erikas pappa vägrar träffa henne

/
stats