Lista på påskmat – rätterna du inte får glömma på buffén
Påsken närmar sig med stormsteg och det är dags att börja planera vad som ska finnas på buffébordet. Här hjälper vi dig med traditionella påskrätter att njuta av.
Påsken är en tid att samla familjen och äta gott. Och visst är det något alldeles speciellt med att samlas runt ett vackert dukat bord fyllt med påskens alla godsaker. Men vad hör egentligen hemma på ett klassiskt påskbord? Här guidar vi dig genom de mest populära rätterna – och kanske några som du glömt bort!
LÄS MER: Tips på påskpyssel för hela familjen
Därför fastar man på påsken
För många har påsken en djupare betydelse än färgglada fjädrar och målade ägg. En del väljer att fasta inför påsken, men varför gör man egentligen det?
Påskfastan är den kristna fastetiden som varar i 40 dagar före påsk i västkyrkan (utan söndagar) och åtta veckor i östkyrkan. Den inleds med askonsdagen och avslutas med påskafton, där den sista veckan kallas stilla veckan. Under denna tid påminns de troende om Jesu 40 dagar i öknen, där han enligt Bibeln avstod från mat och kämpade mot frestelser.
Under medeltiden var fastan viktig i Sverige, men efter reformationen på 1500-talet blev den frivillig och förlorade sin ursprungliga innebörd. På 1900-talet började fastan kopplas till välgörenhet genom insamlingar. Idag uppmärksammas den fortfarande i Svenska kyrkan, där många väljer att avstå från olika saker, som mat eller sociala medier, för att reflektera och visa omtanke.

Klassiska rätter på påskbordet
Svensk högtidsmat ser ganska snarlik ut, julbordet och påskbuffén skiljer sig traditionellt sätt bara med några få rätter. Men påskbordet innehåller mer våriga och lättare rätter. Här är några av de vanligaste (och godaste!) rätterna:
- Ägghalvor med topping
- Sill i alla former
- Gravad och rökt lax – servera med hovmästarsås och potatis.
- Skagenröra
- Gubbröra
- Prinskorv
- Köttbullar
- Lammstek – ett riktigt påskmåste för många, gärna med potatisgratäng, rotsaker och rödvinssås.
- Janssons frestelse
- Västerbottenpaj
- Påskskinka – Lite lättare än julskinkan.
- Ostbricka och knäckebröd
- Påsktårta och godis
LÄS MER: 10 goda efterrätter att servera i påsk
För den som vill ha ett grönare påskbord finns det massor av goda alternativ: äggfri vegansk sill, rödbetspaj, hummus, rostad blomkål eller en fräsch sallad med sparris och granatäpple.

Varför äter man lamm på påsken?
Det är nog många som funderar kring varför just lamm är en traditionell påskrätt. Det förekommer nämligen på påskbordet i flera nordiska länder. I Norge äter man gärna lammet med äggröra, i Finland med pepparmintgelé och på Island med ärtsoppa till.
Mattraditionen är en influens från den judiska påskhögtiden. Under uttåget ur Egypten skyddade lammets blod israeliterna från dödsängeln och påskalammet som skulle slaktas till högtiden skulle ta bort världens synder, skriver Nordiska museet.
