Ska du ha en fest i sommar och undrar vad du ska laga för efterrätt? Inga problem, här listas 20 recept som år goda, räcker till många och dessutom kan förberedas dagen innan.
MISSA INTE: Får man sälja en present man fått? Vi reder ut
20 recept på efterrätter
Pannacotta
Koka upp 5 dl grädde med 1 tsk vaniljsocker och 0,5 dl socker. Smält 2 gelatinblad i smeten. Häll i glas eller formar och kyl minst 4 timmar.
Kladdkaka
Smält 150 g smör, blanda i 3 dl socker, 1,5 dl kakao, 2 ägg, 2 dl mjöl. Häll i form och grädda 20 min i 175°C. Servera kall med grädde.
Tiramisu
Vispa 250 g mascarpone med 3 äggulor och 1 dl socker. Doppa savoiardikex i starkt kaffe. Varva i form. Toppa med kakao och kyl minst 6 timmar.
Chokladmousse
Smält 200 g mörk choklad, rör i 3 äggulor. Vispa 3 dl grädde och vänd ner. Fyll glas, kyl i 4+ timmar.

Citronfromage
Vispa 3 äggulor med 1 dl socker, tillsätt saft från 1 citron. Vänd ner vispad grädde (3 dl) och smält gelatin. Kyl minst 4 timmar.
Cheesecake (no bake)
Mixa 15 digestivekex med 100 g smör. Tryck i form. Vispa 400 g färskost med 2 dl socker, 3 dl grädde och ev. citronsaft. Bred över botten. Kyl över natten.
Äppelpaj
Skiva 4 äpplen med kanel och socker. Lägg i form. Smula över 150 g smör, 1,5 dl mjöl, 1,5 dl havregryn, 1 dl socker. Grädda 25 min i 200°C.
Smulpaj med bär
Använd bär i botten, t.ex. blåbär eller hallon (ca 500 g). Strö över samma smuldeg som till äppelpaj. Grädda och servera kall eller ljummen.
Crème brûlée
Koka upp 5 dl grädde med vaniljstång. Vispa 5 äggulor med 1 dl socker. Häll grädden i äggblandningen, häll i formar. Baka i vattenbad i 150°C, 45 min. Kyl och bränn av med socker före servering.

Pavlova
Vispa 4 äggvitor med 2 dl socker till fast maräng. Bred ut på bakplåt. Baka i 125°C ca 1,5 h. Toppa med grädde och bär vid servering.
Budapestrulle
Vispa 5 äggvitor och 2 dl socker till maräng. Vänd i 1 dl hasselnötsmjöl och 2 msk majsstärkelse. Baka på plåt, fyll med grädde och mandarinklyftor. Rulla ihop och kyl.
Fruktsallad
Tärna frukt som äpple, päron, melon, banan, jordgubbar. Pressa lite citron över. Kan göras timmar i förväg och förvaras kallt.
Banan- och chokladmuffins
Mosa 2 bananer, blanda med 2 ägg, 1 dl socker, 2 dl mjöl, 1 tsk bakpulver, 0,5 dl kakao. Klicka i formar. Grädda 15 min i 200°C. Frys vid behov.
Morotskaka
Riv 3 morötter. Blanda med 2 ägg, 2 dl socker, 1,5 dl mjöl, 1 tsk kanel, 1 tsk bakpulver, 1 dl olja. Baka 30 min i 175°C. Glasyr: färskost, florsocker och citron.
Mazarinpaj
Förgrädda pajskal. Fyll med mandelmassa (200 g), 2 ägg, 100 g smör. Baka 20–25 min i 200°C. Glasera med florsocker + vatten.
Chokladbollar
Blanda 100 g smör, 1 dl socker, 3 dl havregryn, 1 msk kakao, 1 tsk vaniljsocker, 2 msk kaffe. Rulla i kokos. Kyl/frys.

Falsk ostkaka
Blanda 5 dl mjölk, 2 ägg, 250 g keso, 1 dl socker, 1 dl mjöl, bittermandel. Häll i form, baka 45 min i 175°C.
Glass med maräng och bär (semifreddo)
Vispa 3 äggulor och 1 dl socker. Vänd i 3 dl vispad grädde, krossad maräng och bär. Frys i form. Ta fram 15 min innan servering.
Rulltårta med sylt eller chokladfyllning
Vispa 3 ägg med 1,5 dl socker. Vänd ner 1 dl mjöl, 1 tsk bakpulver. Grädda på plåt 5 min i 250°C. Stjälp upp, bred på sylt och rulla ihop.
Syltrutor eller hallongrottor
Gör mördeg på 200 g smör, 1 dl socker, 4,5 dl mjöl. Fyll med sylt. Grädda i 175°C ca 15 min. Förvara i burk eller frys.
LÄS MER: