Efterrätt till många som går att förbereda – 20 tips

Publicerad: 9 juni 2025, kl. 11:24
Uppdaterad: 9 juni 2025, kl. 11:25
20 efterrätter som går att förbereda i förväg. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT Martina Holmberg / TT

Under sommaren är det många firanden, allt från examensfester till födelsedagar och midsommar. Här listas 20 tips på efterrätter som går att förbereda i förväg.

Ska du ha en fest i sommar och undrar vad du ska laga för efterrätt? Inga problem, här listas 20 recept som år goda, räcker till många och dessutom kan förberedas dagen innan. 

20 recept på efterrätter

Pannacotta

Koka upp 5 dl grädde med 1 tsk vaniljsocker och 0,5 dl socker. Smält 2 gelatinblad i smeten. Häll i glas eller formar och kyl minst 4 timmar.

Kladdkaka

Smält 150 g smör, blanda i 3 dl socker, 1,5 dl kakao, 2 ägg, 2 dl mjöl. Häll i form och grädda 20 min i 175°C. Servera kall med grädde.

Tiramisu

Vispa 250 g mascarpone med 3 äggulor och 1 dl socker. Doppa savoiardikex i starkt kaffe. Varva i form. Toppa med kakao och kyl minst 6 timmar.

Chokladmousse

Smält 200 g mörk choklad, rör i 3 äggulor. Vispa 3 dl grädde och vänd ner. Fyll glas, kyl i 4+ timmar.

Chokladmousse. Foto: Leif R Jansson / TT

Citronfromage

Vispa 3 äggulor med 1 dl socker, tillsätt saft från 1 citron. Vänd ner vispad grädde (3 dl) och smält gelatin. Kyl minst 4 timmar.

Cheesecake (no bake)

Mixa 15 digestivekex med 100 g smör. Tryck i form. Vispa 400 g färskost med 2 dl socker, 3 dl grädde och ev. citronsaft. Bred över botten. Kyl över natten.

Äppelpaj

Skiva 4 äpplen med kanel och socker. Lägg i form. Smula över 150 g smör, 1,5 dl mjöl, 1,5 dl havregryn, 1 dl socker. Grädda 25 min i 200°C.

Smulpaj med bär

Använd bär i botten, t.ex. blåbär eller hallon (ca 500 g). Strö över samma smuldeg som till äppelpaj. Grädda och servera kall eller ljummen.

Crème brûlée

Koka upp 5 dl grädde med vaniljstång. Vispa 5 äggulor med 1 dl socker. Häll grädden i äggblandningen, häll i formar. Baka i vattenbad i 150°C, 45 min. Kyl och bränn av med socker före servering.

​Crème brûlée. Foto: Gorm Kallestad /TT

Pavlova

Vispa 4 äggvitor med 2 dl socker till fast maräng. Bred ut på bakplåt. Baka i 125°C ca 1,5 h. Toppa med grädde och bär vid servering.

Budapestrulle

Vispa 5 äggvitor och 2 dl socker till maräng. Vänd i 1 dl hasselnötsmjöl och 2 msk majsstärkelse. Baka på plåt, fyll med grädde och mandarinklyftor. Rulla ihop och kyl.

Fruktsallad

Tärna frukt som äpple, päron, melon, banan, jordgubbar. Pressa lite citron över. Kan göras timmar i förväg och förvaras kallt.

Banan- och chokladmuffins

Mosa 2 bananer, blanda med 2 ägg, 1 dl socker, 2 dl mjöl, 1 tsk bakpulver, 0,5 dl kakao. Klicka i formar. Grädda 15 min i 200°C. Frys vid behov.

Morotskaka

Riv 3 morötter. Blanda med 2 ägg, 2 dl socker, 1,5 dl mjöl, 1 tsk kanel, 1 tsk bakpulver, 1 dl olja. Baka 30 min i 175°C. Glasyr: färskost, florsocker och citron.

Mazarinpaj

Förgrädda pajskal. Fyll med mandelmassa (200 g), 2 ägg, 100 g smör. Baka 20–25 min i 200°C. Glasera med florsocker + vatten.

Chokladbollar

Blanda 100 g smör, 1 dl socker, 3 dl havregryn, 1 msk kakao, 1 tsk vaniljsocker, 2 msk kaffe. Rulla i kokos. Kyl/frys.

Chokladbollar. Foto: LEIF R JANSSON / TT

Falsk ostkaka

Blanda 5 dl mjölk, 2 ägg, 250 g keso, 1 dl socker, 1 dl mjöl, bittermandel. Häll i form, baka 45 min i 175°C.

Glass med maräng och bär (semifreddo)

Vispa 3 äggulor och 1 dl socker. Vänd i 3 dl vispad grädde, krossad maräng och bär. Frys i form. Ta fram 15 min innan servering.

Rulltårta med sylt eller chokladfyllning

Vispa 3 ägg med 1,5 dl socker. Vänd ner 1 dl mjöl, 1 tsk bakpulver. Grädda på plåt 5 min i 250°C. Stjälp upp, bred på sylt och rulla ihop.

Syltrutor eller hallongrottor

Gör mördeg på 200 g smör, 1 dl socker, 4,5 dl mjöl. Fyll med sylt. Grädda i 175°C ca 15 min. Förvara i burk eller frys.

LÄS MER: