10 vardagsrätter till barnen i höst – bra för hela familjen

Publicerad: 3 okt. 2025, kl. 11:09
Foto: Janerik Henriksson/TT & Pexels

Är du sugen på nya recept till hösten, men känner dig osäker på vad man kan laga till barnen? Då har du kommit rätt!

Här listas nämligen 10 vardagsrecept som passar både barn och vuxna i höst. 

10 vardagsrecept till barnen i höst

1. Köttfärssås med rotsaker och pasta

Ingredienser:

  • 500 g köttfärs
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • Salt, peppar, oregano

Gör så här:

Hacka lök, vitlök och rotsaker i små bitar. Fräs i olja. Lägg i köttfärsen och bryn tills den är genomstekt. Tillsätt tomater, mjölk och kryddor. Låt sjuda i 15–20 min. Servera med pasta eller spaghetti.

2. Rotfruktsbiffar med lingonsylt

Ingredienser:

  • 2 morötter
  • 2 potatisar
  • 1 ägg
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl riven ost
  • Salt, peppar
  • Smör till stekning
  • Lingonsylt

Gör så här:

Riv morötter och potatis, blanda med ägg, havregryn och ost. Forma små biffar och stek i smör på medelhög värme tills de får fin färg. Servera med lingonsylt och kokt potatis eller grönsaker.

3. Svamp- och kycklinggryta med ris

Ingredienser:

  • 500 g kycklingfilé
  • 200 g svamp
  • 1 gul lök
  • 2 dl grädde
  • 1 dl kycklingbuljong
  • Salt, peppar, timjan

Gör så här:

Skär kycklingen i bitar och bryn den i en gryta. Tillsätt hackad lök och svamp, fräs i några minuter. Häll på grädde och buljong, koka i 15–20 min. Smaka av med kryddor och servera med ris eller potatis.

4. Ugnspannkaka med äpple och kanel

Ingredienser:

  • 2 dl mjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 äpplen
  • 1 tesked kanel
  • Smör till grytan

Gör så här:

Vispa ihop mjöl, mjölk och ägg. Tillsätt lite salt.. Skala och skiva äpplena, blanda med kanel och socker.. Smörj en ugnsform och häll i smeten.. Toppa med äppelskivorna och grädda i 200°C i ca 30 min.

5. Kycklingklubbor med rostad pumpa

Ingredienser:

  • 4 kycklingklubbor
  • 1 liten pumpa
  • 2 morötter
  • 2 msk olivolja
  • Salt, peppar, timjan

Gör så här:

Krydda kycklingklubborna med salt, peppar och timjan.. Skala och tärna pumpan och morötterna, rosta i ugn med olivolja.. Grilla kycklingen i ugn 200°C i 30–40 min. Servera med de rostade grönsakerna.

6. Fiskpinnar med potatismos och ärtor

Ingredienser:

  • 400 g fiskfilé (t.ex. torsk)
  • 1 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 800 g potatis
  • 2 dl ärtor
  • Smör, salt, peppar

Gör så här:

Skär fisken i stavar. Doppa i uppvispat ägg och ströbröd. Stek i smör på medelhög värme tills de är krispiga. Koka potatisen och gör mos med smör och mjölk. Koka ärtor och servera med fisken och potatismoset.

Hemlagade fiskpinnar. Foto: Kallestad, Gorm /TT

7. Vegetarisk chili med bönor

Ingredienser:

  • 1 burk blandade bönor
  • 1 paprika
  • 1 gul lök
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 tesked chili, 1 tesked spiskummin
  • Salt, peppar

Gör så här:

Hacka lök och paprika, fräs i olja. Tillsätt krossade tomater och kryddor. Låt koka i 10 min. Häll i bönorna och låt puttra ytterligare 10 min. Servera med ris eller tortillabröd.

8. Köttbullar med gräddsås och lingon

Ingredienser:

  • 500 g blandfärs
  • 1 liten lök
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl ströbröd
  • Smör till stekning
  • 2 dl grädde
  • 1 msk soja
  • Lingonsylt

Gör så här:

Blanda färs, lök, mjölk, ströbröd, salt och peppar. Rulla små bollar och stek dem i smör. Tillsätt grädde och soja till stekpannan, låt koka ihop. Servera med lingonsylt och kokt potatis.

9. Lax i ugn med broccoli och potatis

Ingredienser:

  • 4 laxfiléer
  • 1 broccoli
  • 800 g potatis
  • 1 citron
  • Smör, salt, peppar

Gör så här:

Skala och koka potatisen. Lägg laxen på en plåt, pressa citron över och salta. Koka broccolin i lättsaltat vatten i 5–7 min. Baka laxen i ugn 200°C i ca 20 min. Servera med potatis och broccoli.

10. Tacogratäng med köttfärs

Ingredienser:

  • 500 g köttfärs
  • 1 påse tacokrydda
  • 2 dl grädde
  • 1 dl riven ost
  • 1 burk majs
  • 1 paket nachochips

Gör så här:

Bryn köttfärsen och tillsätt tacokryddan. Lägg köttfärsen i en ugnsform och häll på grädde. Toppa med ost, majs och nachochips. Gratinera i ugn 200°C i ca 15–20 min.

LÄS MER: