Är det okej att ha shorts på jobbet?

Alla arbetsplatser har olika klädkod och det skiljer sig på vad som är acceptabelt att ha på sig. Shorts är ett plagg som det råder skilds åsikter på om det är okej att bära på en arbetsplats eller inte. 

Är det okej att ha shorts på jobbet?

Det finns ett plagg som folkvettsexperten Magdalena Ribbing talade extra mycket om under sin långa karriär: shorts. Egentligen var det inte plagget i sig utan huruvida det är okej att ha på sig plagget i storstäder eller inte. Hennes svar var kort och gott: shorts som går till knäna är helt okej, det ser även anständigt ut, Men annars, nej. 

Ribbing lämnade jordelivet 2017 men hennes hjärtefråga är lika aktuell än idag. 

Magdalena fick många gånger möta kritik för sitt motstånd till shortsen i städer och det råder ingen tvekan om att det åsikterna om plaggets lämplighet. I Familjelivs forum diskuteras frågan om shorts är okej att bära på jobbet – och även där råder det oenighet. 

Tycker du det är okej att ha shorts på jobbet?

Frågeställningen från trådstartaren lyder kort och gott som rubriken säger, och personen efterfrågar andras åsikter i frågan. Det är flera användare som delar med sig av sina erfarenheter och hur klädkoden lyder på deras arbetsplatser och vad deras egna åsikt i frågan är. 

”Inte så lämpligt”

”Ja, om man har ett arbete som tillåter det, dvs förskola, brevbärare, yrkestraffikanter mm. Kanske inte så lämpligt på bank..och andra mer representativa yrken.Fast "City shorts" som går lite nedanför knäna borde ju funka för kvinnor! Männen får nog dras med kostymbyxor.. sorry.”

”Inte helt smakligt”

”Säger som flera andra: det beror ju helt på var man jobbar och vad man jobbar med. Där jag jobbar är det tydligen ok att ha shorts, men ibland önskar man att det inte var det. En kollega har så korta shorts på sig idag, så det ser ut som om hela hans yttre genitalier kommer trilla ut när han sitter ner på sitt bredbenta sätt. Inte helt smakligt.”

”Där borde män få ha shorts

”På alla jobb där kvinnor får bära kjol, där BORDE män få ha shorts”

”Får endast ha långbyxor”

”På mitt jobb får vi inte ha det, då är det kjol som gäller för tjejerna. Killarna får endast ha långbyxor även fast det är stekhett ute.”

”Distraherade av lättklädda kvinnor”

”Det beror ju på var man jobbar och vilken typ av shorts det är frågan om.För några år sedan jobbade jag som städerska på en industri, 98% av arbetstagarna på industrin var män över 40. Vi städerskor fick inte klä oss i shorts eller linne, eller urringade toppar, eftersom det enligt ledningsgruppen kunde leda till arbetsolyckor bland männen vid maskinerna, då de blev distraherade av lättklädda kvinnor. Sjukt.”

”Korrekt klädsel”

”Det beror helt på vad det är för jobb och vilken längd på shortsen alternativt kjolen det är frågan om.Går jag på banken så förutsätter jag att banktjänstemannen/kvinnan har korrekt klädsel. Det brukar dessutom vara bra luft inne på de flesta banker, svalt och skönt sommartid. Om de sedan vill så kan de ju byta till annan klädsel vid hemgång, det gör man ju inom många yrken där man har särskilda arbetskläder.Går jag på restaurang så vill jag inte bli serverad av en tjej i minikjol och linne med smala axelband, eller av en kille i linne och shorts som slutar en bra bit ovanför knäna.”

Svaren ovan kommer från följande forumtråd: Tycker du det är ok att ha shorts på jobbet? Läs mer av tråden och var med och tyck till du också!