Carina Bergfeldt möts av kritik efter intervjun med Bindefeld: "Förvånad och besviken"

Efter att Micael Bindefeld och maken Nicklas Sigurdsson gästade SVT:s Carina Bergfeldt under fredagen har intervjun mötts av en hel del kritik till följd av vad som sades under ett samtal om surrogatmödraskap.

Ett samtal om surrogatmoderskap i Carina Bergfeldts talkshow möts av kritik.
Ett samtal om surrogatmoderskap i Carina Bergfeldts talkshow möts av kritik.

Under fredagen sändes årets tionde avsnitt av Carina Berfdeldt där festfixaren Micael Bindefeld gästade tillsammans med maken Nicklas Sigurdsson. Paret pratade dels om att Nicklas förra året fick ett cancerbesked, ett besked som Michael beskrev som "ett helvete".

Paret pratade också om surrogatmödraskap, något paret kom i kontakt med åren innan 2016. Micael Bindefeld och Nicklas Sigurdsson är idag pappor till sonen Simeon, 6, som kom till paret med hjälp av just surrogatmödraskap – något som enligt lag inte är tillåtet i Sverige.

Surrogatmödraskap inte lagligt i Sverige

Surrogatmödraskap innebär att en kvinna bär och föder ett barn med det överenskomna ändamålet att lämna över barnet till någon annan, som ofta betalat stora summor pengar för det, så fort barnet är fött.

Sveriges riksdags hemsida står följande om varför surrogatmödraskap inte är tillåtet i Sverige:

"Regeringen anser att surrogatmoderskap inte är etiskt försvarbart och att det därför inte skall tillåtas."

Bindefeld och Sigurdsson vände sig till USA för att genomföra processen.

Michael Bindefeld möts av kritik efter uttalande om surrogatmödraskap

Under samtalet poängterar Carina Bergfeldt att det råder delade meningar om surrogatmoderskap, och ställer därefter en fråga om hur man kan försäkra sig om att kvinnan i fråga bär barnet frivilligt.

Nicklas Sigurdsson ger då som svar att i deras fall, då fick samtliga inblandade parter träffas på intervjuer, genomföra utvärderingar för att därefter bli ihopparade med den kvinna som skulle bli den som bar på och till slut födde deras son.

– Vi kände att det inte bara var en affärsuppgörelse, understryker Bindefeld under intervjun och tillägger sedan:

– I ett surrogatmödraskap är det en äggdonator, en spermie eller flera, och den här flickan som vi pratar om som bär barnet. Det är alltså inte hennes biologiska barn, utan hon är ju livmodern så att säga. Man hyr in sig.

Det sistnämnda uttalandet från Bindefeld har mötts av stark kritik på sociala medier.

Läs mer: Carina Bergfeldt anmäls till Granskningsnämnden – nu svarar hon på kritiken

"Man hyr in sig" möts av starkt motstånd

På Carina Bergfeldts Instagram har det sedan i fredags strömmat in kommentarer från personer som kritiserar Bindefelds beskrivning av surrogatmödraskap.

"Surrogatmammor är riktiga kvinnor med riktiga känslor och riktiga liv. Inte en p-plats, lägenhet eller något annat som man hyr."

"Underligt att lyfta utnyttjande av kvinnokroppen som något positivt utan en enda kritisk fråga från din sida."

Exempel på kommentarer som hittas under Carina Bergfeldts inlägg.

Kritik mot Carina Bergfeldt efter intervjun med Micael Bindefeld

Kritiska tittare framhäver också det faktum att avsnittet fortlöpte utan några kritiska frågor från Carina Bergfeldt under samtalet om surrogatmödraskap.

"Hur gäster helt okritiskt får förespråka surrogatmödraskap och säga saker som: "Det är inte hennes biologiska barn, hon är livmodern, så att säga. Man hyr in sig", i svensk public service övergår mitt förstånd."

"Man hyr in sig”…. That says it all. Hur man ser på kvinnor. Men hur det inte kunde komma en enda kritisk fråga med tanke på att detta är public service är ändå ett mysterium"

"Jag är såå förvånad och besviken över intervjun med Bindefeld - surrogatmödrarskap är inget annat än exploatering av kvinnors kroppar som är olagligt i Sverige!"

"Vilket jävla haveri @svt @svtnyheter @cbergfeldt ”Hyra in sig i en kvinnokropp” och du hyllar det på bästa sändningstid?!"

Ansvarig utgivare för Carina Bergfeldt: "Valde att inte väja för ämnet"

Ebba Adielsson, ansvarig utgivare för programmet, skriver följande i ett mejl till Familjeliv:

"Redaktionen för Carina Bergfeldt är medvetna om att surrogatmödraskap är omdiskuterat men valde att inte väja för ämnet. Att frågan är komplex framkommer i programmet och Carina ställde också flera frågor om makarnas process kring detta. Även svåra ämnen kan tas upp i en talkshow även om programformen inte är ansvarsutkrävande. Nu får vi se om det blir anmält till Granskningsnämnden och om nämnden i så fall väljer att pröva det."