Carina Bergfeldt anmäls till Granskningsnämnden – nu svarar hon på kritiken

Under fredagens Carina Bergfeldt gästade Micael Bindefeld och Nicklas Sigurdsson och pratade bland annat om att de använde sig av surrogatmödraskap för att bli föräldrar. Inslaget har väckt stark kritik och anmäls nu till Granskningsnämnden.

Carina Bergfeldt anmäls till Granskningsnämnden.
Carina Bergfeldt anmäls till Granskningsnämnden.

Intervjun med Micael Bindefeld väcker starka reaktioner

Säsongsavslutningen av Carina Bergfeldt har sedan i fredags mötts av massiv kritik till följd av en intervju med paret Micael Bindefeld och Nicklas Sigurdsson. Det kritiserade samtalet handlar om surrogatmödraskap, och kom på tal när Bindefeld och Sigurdsson berättade hur de gick tillväga för att bli föräldrar.

– I ett surrogatmödraskap är det en äggdonator, en spermie eller flera, och den här flickan som vi pratar om som bär barnet. Det är alltså inte hennes biologiska barn, utan hon är ju livmodern så att säga. Man hyr in sig, säger Micael Bindefeld bland annat under intervjun.

Reaktionerna har delvis kommit till följd av själva uttalandet om att "man hyr in sig", men också på grund av att många menar att intervjun fick fortgå utan speciellt kritiska frågor från programledaren Carina Bergfeldt. Du kan läsa mer om kritiken här.

Carina Bergfeldt anmäls till Granskningsnämnden

Andra som reagerat starkt på innehållet i fredagens Carina Bergfeldt är Sveriges kvinnoorganisationer, som anmält inslaget till Granskningsnämnden.

– Vi anmäler för att vi tycker inte att SVT ska gulla med den här kvinnohandeln som det här faktiskt handlar om. Konkret handlar det om att man strider mot kravet på opartiskhet, man normaliserar den här handeln som surrogatmödraskap innebär utan att föra fram barns eller kvinnors perspektiv, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges kvinnoorganisationer, till Aftonbladet.

Vidare berättar Berglund att samtalet om surrogatmödraskap kan ha stark påverkan på publiken:

– Det normaliserar den här handeln, det normaliserar ett tankesätt som att man kan designa hur ens barn ska se ut, säger hon till tidningen.

Ansvarig utgivare för Carina Bergfeldt: "Valde att inte väja för ämnet"

Ebba Adielsson, ansvarig utgivare för programmet, skriver följande i ett mejl till Familjeliv:

"Redaktionen för Carina Bergfeldt är medvetna om att surrogatmödraskap är omdiskuterat men valde att inte väja för ämnet. Att frågan är komplex framkommer i programmet och Carina ställde också flera frågor om makarnas process kring detta. Även svåra ämnen kan tas upp i en talkshow även om programformen inte är ansvarsutkrävande. Nu får vi se om det blir anmält till Granskningsnämnden och om nämnden i så fall väljer att pröva det."

Carina Bergfeldts svar på kritiken

Under söndagen valde Carina Bergfeldt att svara på kritiken. Detta gjorde hon genom ett inlägg på sin Instagram:

"Jag har haft min telefon avstängd mestadels, för att fokusera på bok, men jag har såklart märkt att det har blivit en debatt efter vårt senaste program.", skriver hon och tillägger:

"Vi på redaktionen var medvetna om att surrogatmödraskap är ett känsligt ämne - vilket jag också säger - och alla är självklart i sin fulla rätt att ha åsikter. Det är ett program på SVT, det hör till att ni tycker saker, både bra och dåliga."

Hon tar även upp det faktum att programmet anmälts till Granskningsnämnden:

"Vi har förstått att Sveriges kvinnoorganisationer kommer att anmäla programmet till Granskningsnämnden och nu får de avgöra om vi skulle gjort det annorlunda. Jag tycker att det är bra att folk uttrycker sina känslor kring programmet, vi som redaktion lär oss alltid något av det, och tar med oss det in i kommande säsonger."