Föräldrar berättar: Så länge är mitt barn ledigt från förskolan på sommaren

Hur ska man tänka kring sitt barns ledighet från förskolan under sommaren? Här kan du ta del av föräldrars tankar om barn och sommarlov från förskolan! 

Föräldrar berättar: Så länge är mitt barn ledigt från förskolan på sommaren!

Sommar och sol innebär ofta också stängda förskolor. Under någon period under sommaren har de flesta förskolor stängt och istället finns det så kallade jourförskolor eller sommarförskolor tillgängliga för de barn som behöver gå på förskola när den vanliga är stängd. 

Sommarlov från förskolan – hur länge? 

Som förälder som för första gången har sitt barn på förskolan och ska planera in ledighet kan det vara klurigt att veta hur länge ens barn bör vara ledigt från förskolan på sommaren – det finns inga rätt eller fel! Varje familj planerar sommaren utifrån sina egna behov och möjligheter. 

Föräldrar berättar om ledighet från förskolan 

I Familjelivs forum har frågan diskuterats, så här finner du olika föräldrar som berättar om sina tankar och hur länge deras barn är lediga från förskolan på sommaren: 

  • "Minst 4 veckor får min tjej men hoppas på att kunna pyssla ihop det till 6-7 veckor"
  • "Min dotter får fem veckor.Vi har semester fyra veckor + att jag tar FP en vecka. Vi prioriterar att kunna ta ledigt en vecka i höst och åka utomlands, och dessutom ledigt under jul och nyår."
  • "Jag är lärare så mina har 8-9 veckor och efter ungefär en månad brukar de börja beklaga sig och vilja tillbaka till förskolan..."
  • "Har för mig att det var 8-9 veckor på sommaren förra året. I år blir det ca 10 veckor. Tror kanske inte det är så vanligt att barn är lediga så länge, men vi lyckas pussla ihop det genom att ta både semester och föräldraledighet, plus att våra föräldrar tar barnen någon vecka före och någon vecka efter vår ledighet, så att barnens ledighet förlängs på det sättet. I år ska jag har semester 4 veckor + föräldraledighet 4 veckor, något liknande för mannen."
  • "Som det ser ut nu så är vår dotter ledig de 4 veckor som förskolan håller stängt, men skall försöka pyssla ihop det så att det blir 5-6 veckor istället."

Ta del av fler svar här! 

Lästips: 

Tips på present till lärare och förskolepedagog: 12 gåvor till skolavslutningen

Sommarlov på SVT 2024 sändningstider, artister och programledare

Så mycket tjänar SVT-profilen Malin Olsson 

Längden, lönen, skilsmässan – här kan du läsa mer om Alexander "Rackaralex" Hermansson

Adrian Alebo Andersson på SVT Barn: Sommarlov, syskon och så mycket tjänar han

Medellängden för män och kvinnor i Sverige och världen

Allt för en lyckad tipspromenad till midsommar

Dåligt samvete när man vabbar – så hanterar olika föräldrar sina känslor

Hudvård att undvika under graviditet och amning – ingredienser att ha koll på

Student 2024: Tips på studentpresenter till både din son och dotter