Malin Berghagen i tårar efter Lasses begravning – gripande orden: ”Hade varit...”

Fem månader efter Lasse Berghagens begravning fick han komma till sin sista viloplats. Nu berättar dottern Malin Berghagen om beslutet för Lasses gravplats och känslorna för gravsättningen. 

Malin Berghagens känslosamma ord efter Lasse Berghagens begravning.

Den 19 oktober 2023 somnade en svensk legendar in. Lasse Berghagen räknas som en av Sveriges mest folkkära artister genom tiderna, inte minst genom sin tid som programledare för ”Allsång på skansen” mellan 1994-2003. Den folkkära låtskrivaren, artisten och skådespelaren blev 78 år gammal. 

"Lars Berghagen, vår Larsan, har i dag stilla somnat in efter en längre tids sjukdom. Som vi tidigare berättat genomgick han en hjärtklaffsoperation i september som kroppen aldrig återhämtade sig ifrån", skrev familjen i ett mejl till TT vid tiden. 

Lasse Berghagen uppträdde på ”Allsång på Skansen” 2014.

Lasse Berghagen begravdes –  fem månader efter begravningen 

Ungefär en månad efter Lasse Berghagens bortgång begravdes han i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm och familj och vänner samlades för att föra Lasse till sista vilan. Ceremonin var nästan två timmar lång och totalt var det drygt 50 minuters musik. När Lasse fick sin sista applåd hyllades han med stående ovationer där gästerna tjoade och stampade i golvet.

Lasse Berghagens begravning.

Den 13 maj skulle Lasse fyllt 79 år. Men i stället blev det dagen då han gravsattes i minneslunden vid Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. Något dottern Malin Berghagen delar med sig av på Instagram. 

”Nu har du fått din viloplats och vi har fått vara med när din namnskylt kommit på plats i minneslunden. Grattis på din födelses dag!!! Älskar dig så!!”, skriver Malin.

På sin blogg delar Malin även med sig av beslutet av urnsättningen: 

"Så fick vi det där mejlet om att urnsättningen var klar. Och att det nu var dags för att få ditt namn på minnesplatsen på kyrkogården. Vi var alla överens om att det skulle ske under tiden mellan hägg och syren som du älskade. Dessutom önskade du ju i Marks program att få bli begraven i syrenernas tid".

Malin Berghagens känslosamma ord 

Familjen tog beslutet om var Lasse skulle ligga begraven baserat på hans preferenser när han var i livet och de ville att Lasse skulle få sin sista vila på en plats dit familjen, vännerna och fansen kan komma och hälsa på ibland. 

”Och vi hade också bestämt att din plats där vi skulle få ”träffa dig” var i Stockholm och vid den kyrka du själv så ofta gick in i när du bodde här på Sibyllegatan eller under dina stadsvandringar på Östermalm, Hedvig Eleonora kyrka”, skriver Malin och fortsätter: 

”Mest för att vi alla, familjen, vännerna, kollegorna och fansen skulle kunna gå förbi dig och säga hej när det passade. Kanske sätta sig på sommarkafet ”Stockholm i mitt hjärta” och hänga med dig lite i sommargrönskan. Nära din älskade saluhall” 

Hon berättar att bara den närmsta familjen var samlad vid urnsättningen. 

”Bara de närmaste i familjen var samlad och det blev allt så väldigt känslosamt för mig. Hela morgonen hade varit i tårar.”