Mariette och hustrun Isabelle ger svar på tal – efter frågan om barnens donator

Familjen Hansson har två barn i hushållet, och ett till påväg. Nu berättar Mariette och Isabelle om hur de tänker kring frågor om barnens donator, eller "pappa", som de upplever att många tänker kring personen som donerat spermier.
– Man märker skillnad när någon säger det av okunskap och vill lära sig, än när någon säger det av ren djävulskap bara för att provocera och vara elak, säger Isabelle Hansson i en Youtube-video.

Mariette och Isabelle Hansson ger svar på tal kring barnens donator.
Mariette och Isabelle Hansson ger svar på tal kring barnens donator.

Mariette Hansson och Isabelle Hansson har varit ett par sedan flera år tillbaka. Gemensamt har de sonen Dante, född i november 2021. Isabelle har även en dotter från ett tidigare förhållande.

I mars berättade paret att de väntar sitt andra gemensamma barn, den här gången en dotter.

"Välkommen bebis till Camping Mariette. All you can eat buffé serveras mellan kl 09.00 - 22.00 alla vardagar", skrev Mariette i ett inlägg på Instagram då.

Varit öppna med IVF-resorna

Mariette och Isabelle Hansson har under båda graviditeterna delat med sig av sina IVF-resor på ett öppet och ärligt sätt. De har både publicerat en hel del om det på Instagram, men också på sin Youtube-kanal. Där har de bland annat haft flera frågestunder där de svarat på frågor rörande just IVF och hur det är att skapa familj för dem som samkönat par.

Ett återkommande ämne som Mariette och Isabelle får frågor om handlar om den donator som varit involverad i början av parets skaffa-barn-process.

Samma donator

De har bland annat berättat att både Dante och bebisen i magen har samma donator. De har även varit tydliga med att deras barn inte har någon pappa – de som donerat spermier är enbart donatorer.

– Jag förstår att det kan vara förvirrande med titlarna som samhället har byggt upp, att ett barn har en mamma och en pappa. Och oavsett om man har två mammor så tycker många att man fortfarande har en pappa, har Isabelle uttryckt i en tidigare publicerad Youtube-video.

Mariette och Isabelle ger svar på tal kring frågor om barnens pappa

I en nyligen upplagd video på parets kanal svarar de på frågan om de upplever att det är tröttsamt att det gång på gång ställs frågor där frågeställaren formulerat sig som så att barnen har en pappa.

"Hur trötta är ni egentligen på frågor som rör barnens "pappa"?", lyder frågan som paret svarar på i videon.

Som svar på den frågan svarar Isabelle:

– Jag är inte trött på frågorna för jag tycker det är viktigt att vi fortsätter att sprida den korrekta informationen, och att det faktiskt är en väldigt stor skillnad på donator och förälder.

– Visst kan man tänka att det är tröttsamt, men nej vi är inte trötta på frågan. Det är vi inte, svarar Mariette.

Vill sprida kunskap om skillnad på donator och pappa

Isabelle påpekar dock att hon är trött på folk som vägrar förstå skillnaden och när man benämner donatorerna som pappor för att såra henne och Mariette.

– Man märker skillnad när någon säger det av okunskap och vill lära sig, än när någon säger det av ren djävulskap bara för att provocera och vara elak.