Niklas Strömstedt berättar om tiden på barnpsykiatrin: "Var ett destruktivt barn"

I senaste avsnittet av TV4:s "Vilket liv!" var det artisten och låtskrivaren Niklas Strömstedts tur att hyllas av sina nära och kära. På plats för att uppvakta honom var bland annat hans lillasyster Lotten Strömstedt, vilket ledde Niklas in på sin tuffa barndom. 

Niklas Strömstedt hyllas i 'Vilket liv!'.
Niklas Strömstedt hyllas i "Vilket liv!".

Niklas Strömstedt, 65, är en av Sveriges främsta popsångare och låtskrivare. Han debuterade tidigt som musiker och har under sin långa karriär skrivit en rad hitlåtar och mottagit flera priser. 

I år är han en av kändisarna att hyllas i TV4-programmet "Vilket liv!", med Renée Nyberg i spetsen. I programmet hyllas den utvalda personen för sina insatser inom svensk populärkultur, samt av de människor som funnits i dennes närhet under livet. En av dem som var där för att hylla honom var bland annat hans lillasyster Lotten Strömstedt

Niklas Strömstedt om stökiga barndomen: "Var ett destruktivt barn"

I programmet kommer de bland annat in på Niklas stökiga barndom, som till stor del präglades av föräldrarnas svajiga relation och pappans periodvisa frånvaro. Detta ledde till att Niklas blev inlagd på en barnpsykiatrisk klinik som 9-åring, där han blev kvar i en månad. 

– Vad var det som hände?, frågar Renée Nyberg.

– Jag var ett väldigt destruktivt barn. Jag rev sönder mina saker och ville hoppa ut genom fönstret. Jag tror att det handlade om om att hela familjen hade det jobbigt då. Jag längtade väldigt mycket efter min pappa som jobbade oerhört mycket då, berättar Niklas.

– Hur var det för dig att vara där? (red. anm. = barnspsykiatrin), frågar Renée Nyberg. 

– Det kändes som en evighet. Jag utvecklade en slags strategi att inte visa så mycket utåt vad jag tänkte och kände efter det, säger Niklas.

Lotten Strömstedts fina ord om storebror Niklas

Renée Nyberg vänder sig därefter till Niklas lillasyster Lotten och frågar hur hon har upplevt det hela. 

– Lotten, du har ju själv gått igenom en hel del. Vad har Niklas betytt för dig i ditt liv?

– Nej men allt, kan jag säga. Jag har kunnat ringa Niklas när som helst och han har kommit oavsett. Så har det alltid varit, svarar Lotten. 

 – Ni har ju alltid varit nära, men nu kan ni också prata om allt på ett annat sätt. Vad är det som har hänt tror du?, fortsätter Renée

– Han har ju träffat Jenny, säger Lotten varav alla skrattar.