Statsministern: Det finns inget direkt hot om krig i Sverige

– Jag vill att ni ska veta att det inte finns något direkt hot om krig i Sverige. Så löd en del av stastminister Magdalena Anderssons tal som publicerades på Instagram och Youtube under tisdagen. Talet riktade sig främst till mellan- och högstadieelever.

Under tisdagen publicerade statsminister Magdalena Andersson en video där hon talar direkt till skolelever på mellan- och högstadiet med syfte att lugna och skapa klarhet i det som sker i vår omvärld just nu.

Under tisdagen publicerade statsminister Magdalena Andersson en video, både på sitt officiella Instagram-konto och på Regeringskansliets Youtube-kanal. I filmen talar statsministern direkt till skolelever på mellan- och högstadiet med syfte att lugna och skapa klarhet i det som sker i vår omvärld just nu.

"Helt okej att vara rädd"

– Det är helt okej att vara rädd och det är okej att undra massa saker, säger Magdalena Andersson i videon.

– Men jag vill att ni ska veta att det inte finns något direkt hot om krig i Sverige, tillägger statsministern.

Hon belyser att man kan känna sig trygg i Sverige, men om man inte gör det så kan det vara bra att prata med någon om vad man känner – och inte hålla känslorna inom sig.

Läs mer: Barnpsykologen: Så pratar du med ditt barn om kriget i Ukraina

Detta gör regeringen för att stoppa Rysslands invasion av Ukraina

I den fem minuter långa videon berättar Magdalena Andersson även vad hon och hennes regering gör för att stoppa Rysslands invasion i Ukraina, samt vad de gör för att bygga upp ett starkt försvar och en fortsatt trygghet i Sverige.

Hon belyser tre saker som regeringen gör för att säkerställa tryggheten i Sverige och stoppa Rysslands invasion:

  • Sverige stöttar Ukraina genom att skicka pengar och sjukvårdsmateriel, samt att Sverige tar emot de som flyr från kriget
  • Man jobbar för att få Ryssland att sluta med kriget genom att fördöma det, samt genom att sluta handla med "vissa saker" i Ryssland
  • Man stärker Sverige genom att rusta upp vårt försvar, så att de som arbetar med landets säkerhet har vad de behöver.

Du kan se hela statsministerns tal nedan.