Svenska baby

Att vara föräldraledig kan vara ensamt ibland. Glädjen och utmaningarna med att ha småbarn finns hos alla oavsett kultur eller bakgrund. Föräldragrupperna "Svenska med baby" har förstått vikten att fånga upp nyanlända föräldrar och erbjuda relevant föräldrastöd under lekfulla former som en viktig del av etableringen i samhället. 

De erbjuder öppna föräldragrupper där föräldrar kan träffa andra i samma situation, byta värdefulla erfarenheter, knyta nya kontakter, träna svenska och stötta varandra i föräldrarollen.

För deltagaren Duha och dottern Julia har Svenska med babys föräldraträffar blivit ett sätt att komma in i det svenska samhället.

– Jag levde väldigt segregerat innan. Jag kände inga svenska mammor eller mammor med annat ursprung. Men nu har jag träffat många, både svenska mammor och invandrade svenskar, säger Duha Alhabashi.

Ett sätt att träffa nya människor

Svenska med baby är också väldigt uppskattat av etablerade svenskar. Erika Svantesson besöker varje vecka Svenska med babys öppna föräldragrupper tillsammans med sonen Enok. För henne har det blivit ett sätt att ta sig ut ur sin bubbla och träffa nya människor.

– Jag tänker att jag annars bara trampar på där hemma i min stadsdel, med mina barn, min familj och mina vänner. Det är väldigt bra att komma hit och få nya intryck, säger Erika Svantesson.

Plats och tider för samtliga öppna föräldragrupper som är igång hittas på hemsidan. Alla föräldrar med barn mellan 0 till 2 år är välkomna. Det är gratis att delta och ingen föranmälan krävs.

Svenska med babys organisation

Svenska med baby är en ideell organisation som bedriver verksamhet i 11 olika kommuner med 15 aktiva grupper med syftet att bryta segregation och underlätta etableringen av nya svenskar i samhället, genom att skapa mötesplatser och erbjuda gemensamma aktiviteter för småbarnsföräldrar från olika kulturer och bakgrunder.

Foto: Shutterstock

Se i videon nedan: 7 saker en mamma bör veta om snoppar