Tips: på 16 roliga teman till festen

Roliga teman till årets fester. Foto: Pexels
Roliga teman till årets fester. Foto: Pexels

Att arrangera en fest är roligt och skapar många gemensamma minnen. Lite extra kul kan det bli om du har ett särskilt tema att förhålla dig till. Låt både dukning, kläder och inbjudningskort andas samma tema och se till att skapa en rolig hashtag ni kan dela era festbilder på sociala medier med.

Läs också: Lista: Här är 60 frågor till leken "Jag har aldrig"

Tips på 16 roliga teman till festen

1. Maskeradbal

Tips till värden: Om du vill ha ett elegant tema på festen är maskeradbal á la 1700-tal rätt väg att gå. Tänk levande ljus, pardans och mystik.

Tips till gästen: Ta på dig en långklänning eller kostym och täck ansiktet med en mask, som du antingen köper eller pysslar ihop själv, och du är redo!

2. Årtal eller årtionde

Tips till värden: Återupplev din ungdom med en 80-talsfest – eller varför inte ha samma tema på bröllopet som det år ni träffades?

Tips till gästen: Har du kvar benvärmarna från 80-talet? Om inte, låt second hand-butiker eller dina föräldrars garderob bli din bästa vän.

3. Disneytema

Tips till värden: Om du gillar sagor är detta det perfekta temat! Gör festlokalen till en sagovärld genom att pynta med dekorationer som är inspirerade av din favoritfilm.

Familjelivs forum

Letar du flertips till temafesten? Spana in de här trådarna i familjelivs forum: ”Maskeradtema till 25 års fest?” eller ”Tips på rolig temafest?”

Tips till gästen: Det finns hundratals vackra och roliga figurer i Disneys värld så det är bara att välja och vraka. Kanske Anden från Aladdin, träsktrollet Shrek eller Elsa från Frost?

4. Tema årstider

Tips till värden: Sommar, vinter, höst eller vår ­– alla årstider har sin charm. Välj din favorit eller utgå helt enkelt från den årstid som råder när festen äger rum.

Tips till gästen: Blommigt och somrigt eller vitt och kallt? Det är inte särskilt svårt att klä sig efter en årstid. Om du vill gå ett steg längre kan du till exempel klä ut sig till midsommarstång, kratta eller snöskyffel.

5. Tema efter hobby

Tips till värden: Har du något specifikt intresse som präglar ditt liv? Då är det perfekt att ha det som tema på festen! Det blir genast väldigt personligt och minnesvärt.

Tips till gästen: Hur man bör klä sig beror såklart på vad värdens hobby är, men även här är en smart idé att kolla runt på second hand-butiker eller loppisar för att hitta en bra outfit. Tänk på att det kan vara kul att om presenten hakar på temat.

6. Folkparkstema

Tips till värden: Löva en dansbana, hyr in ett band, låt någon agera korvgubbe och fixa ett chokladhjul. Charmigare än så blir det inte!

Tips till gästen: Klä dig i en prickig klänning, skinnjacka eller pilotglasögon. Tänk musikalen ”Grease” och du är hemma!

7. OS-tema

Tips till värden: Är du en sportnörd? Då är detta det perfekta temat! Men om du inte vill riskera att gästerna ska komma alltför lättklädda kan du välja vinter-OS istället för sommar-OS.

Tips till gästen: Det finns massor av idrotter och utövare att klä sig efter. Vill du sticka ut lite extra kan du välja att klä ut dig till ett redskap. En dansande diskus kanske?

8. Jorden runt

Tips till värden: Ge alla gäster ett varsitt land (skriv i sådana fall det redan på inbjudan) eller låt alla välja fritt. Ha mat från alla världsdelar på menyn, sätt ihop ett musikquiz med nationalsånger och dekorera med flaggor.

Tips till gästen: Hämta inspiration från ditt favoritresmål, bildgoogla landet som du har blivit tilldelad och hämta inspiration från färgerna på flaggan.

9. Bokstavstema

Tips till värden: Välj första bokstaven i ditt namn eller efternamn och planera festen efter det. Heter du Andersson? Bjud på anka, spela Abba, dekorera med asplöv och så vidare.

Tips till gästen: Klä ut sig till Alice i Underlandet, Aftonbladet, affär, altan, amningsbh eller askkopp. Bara fantasin sätter gränserna!

10. Färgtema

Tips till värden: Ta din favoritfärg och gå all in vad det gäller dekorationer, mat och klädsel – svårare än så behöver det inte vara.

Tips till gästen: Ta på dig en tröja i samma färg som temat eller klä dig i färgen från topp till tå. Det går såklart att komplettera med smink, smycken och rekvisita om man vill det. Behöver varken bli svårt eller dyrt!

11. Film eller tv-serie

Tips till värden: Här finns det flera olika alternativ. Antingen så väljer du din favoritfilm eller serie eller så låter du gästen välja fritt.

Tips till gästen: Om du får välja fritt är det bara att låta fantasin flöda! Kanske kan du och din partner gå ihop och klä ut er till något klassiskt filmpar?

12. ”Ursäkta, jag kom visst fel”

Tips till värden: Detta tema är enkelt att fixa med för värden – här är det gästerna som gör själva festen!

Familjelivs forum

För mer tips på temat, spana in den här tråden: ”Kläder till tema: Ursäkta jag har kommit fel?”

Tips till gästen: Ta på dig pyjamas som att du egentligen skulle sova, träningskläder för att du egentligen skulle till gymmet eller badkläder för att du egentligen skulle till stranden.

13. ”Såhär kommer du aldrig se mig igen”

Tips till värden: Även detta tema är relativt enkelt för den som ordnar festen, det är vad gästerna har på sig som är grejen.

Tips till gästen: Ta på dig något som är så långt ifrån dig själv som möjligt. Hatar du att träna? Ta på dig träningskläder. Brukar du aldrig ha klänning? Ta på dig en lång klänning med släp.

14. Hattfest

Tips till värden: Detta tema funkar på alla typer av fester, det kräver inte så mycket av gästerna och det spelar mindre roll hur utsmyckningen och allt annat runt omkring ser ut.

Tips till gästen: Med hatt menas alltså inte bara en traditionell huvudbonad – huvudsaken att du har någonting på huvudet! Det kan vara en keps, en mössa, en hjälm, en peruk eller något annat kul.

15. Uppdragstema

Tips till värden: Skapa ett tema med hjälp av ett uppdrag. Ett exempel kan vara att du delar in deltagarna i olika lag som har olika länder. Festdeltagarna får klä sig fritt efter vad de fått för land, sedan ska de övriga gästerna gissa vilket land man är.

Tips till gästen: Se till att komma överens om hur ni ska klä er och gör så att era outfits matchar på olika sätt.

16. Tema ABC – valfri bokstav

Tips till världen: Bestäm valfri bokstav och låt festdeltagarna associera fritt efter din bokstav. Exempel: temafest på T. Det roliga blir att se hur folk har tänkt.

Tips till gästen: Temafest på T – ja, vad kan man då klä ut sig till? Allt som börjar på T, förstås! Även människor, färger eller känslor ingår i tolkningen.