Därför nyser din bebis hela tiden

Nyser din bebis mer än vanligt? Här är förklaringen.

Bebis nyser ofta – är det farligt?
Bebis nyser ofta – är det farligt?

Nyfödda barn nyser ofta, men det är vanligtvis inte tecken på sjukdom. Istället är det faktiskt en hälsosamt reflex som hjälper barnet att rensa sina näsgångar från smuts och andra irritationsmoment, vilket underlättar andningen. Detta gäller särskilt eftersom spädbarn nästan uteslutande andas genom näsan.

Är det normalt att nyfödda bebisar nyser ofta?

Ja, det är mycket vanligt att nyfödda nyser ofta. Nyfödda andas nästan helt och hållet genom näsan, så det är extra viktigt att deras näsgångar är rena. Nysningar hos nyfödda är därför en positiv signal om att deras nervsystem fungerar korrekt.

Därför nyser din bebis så mycket

Det finns flera anledningar till att nyfödda nyser ofta:

  • Rengöring av näsgångar: Eftersom de inte kan snyta sig, är nysning det enda sättet för dem att avlägsna smuts och andra irriterande saker från näsan. Deras näsgångar är dessutom små, vilket naturligt kräver extra rengöring.
  • Skyddande reflex: Nysning är en reflex vi föds med. Den hjälper till att hålla näsgångarna rena från pollen, damm, mjäll och annat.
  • Potentiell sjukdom: Om nysningar åtföljs av andra symptom, såsom feber eller rinnande näsa, kan det vara tecken på att barnet har fått en förkylning eller annan sjukdom. Det kan också vara en allergi, men det är mer ovanligt.

Källor: Flo, What to Expect

Läs mer: 7 komplimanger du MÅSTE sluta ge ditt barn

Läs mer: