7 komplimanger du MÅSTE sluta ge ditt barn

Visst är det bra att ge komplimanger till sitt barn – men vissa är sämre att ge än andra. Här är sju du alltid bör undvika.

Alla komplimanger är faktiskt inte bra för ditt barn.
Alla komplimanger är faktiskt inte bra för ditt barn.

Föräldrar och vårdnadshavare brukar ofta berömma sina barn i syfte att stärka deras självkänsla, men vissa typer av beröm kan faktiskt ha motsatt effekt. Det är viktigt att förstå vilket typ av beröm som kan vara skadligt och hur det kan ersättas med mer konstruktiva komplimanger.

Från sajten Reader's Digest har vi samlat in sju komplimanger du alltid bör undvika att ge ditt barn. Här är dem:

"Du är en duktig flicka/pojke!"

Att berömma barn för att vara "duktiga" kan skapa en svartvit syn på goda och dåliga egenskaper hos dem själva. Det kan också leda till att barnet känner att de måste dölja sina verkliga känslor och sträva efter perfektion. Istället bör beröm fokusera på barnets handlingar och beteenden.

"Du är så smart!"

Att hylla barn för att vara "smarta" kan också vara något problematiskt. Det kan nämligen skapa en uppfattning hos barnet att intelligens är något medfött och oföränderligt. Detta kan leda till att barn känner sig maktlösa när de stöter på svårigheter, eftersom de kan tro att de inte är "smarta nog" om de inte lyckas. Istället bör föräldrar fokusera på att berömma barnets ansträngningar och hårt arbete.

"Du är så söt!"

Denna typ av beröm, särskilt riktat mot flickor, kan bidra till en kultur där barnens värde kopplas till deras utseende. Det är viktigt att inte värdera barn baserat på utseende.

Läs mer: Vad gör man om barnet blir mobbat i skolan? Vi reder ut

"Ditt konstverk är så vackert"

Överdrivet beröm av barns konstnärliga skapelser kan ge fel signaler. Det kan uppmuntra barn att söka yttre bekräftelse istället för att utveckla självförtroende. Testa att kommentera barnets engagemang i projektet och specifika aspekter av konstverket istället.

"Jag är så stolt över att du fick ett A!"

Som förälder borde du främja en "tillväxtinställning" snarare än en "fast inställning". Genom att berömma barnets ansträngningar och framsteg snarare än endast slutresultatet, som att få ett A, kan barnet uppmuntras att utveckla motståndskraft och en tro på att de kan förbättra sig genom hårt arbete.

"Bra jobbat!"

Generiska beröm som "bra jobbat" är inte skadliga i sig, men de kan skapa ett beroende av yttre bekräftelse och minska barnets inre motivation. Specifik feedback om vad som var bra och varför är mer effektiv.

"Du är bäst!"

Att säga till barn att de är "bäst" kan sätta orimliga förväntningar på dem och leda till känslor av otillräcklighet. Fokusera istället på att berömma personliga framsteg snarare än jämförelser med andra.

Ett tips: Var uppriktig

Barn kan känna av när ditt beröm inte är äkta. Se till att du alltid är uppriktig med dina komplimanger och ditt stöd.

Läs mer: Gör ALDRIG detta om ditt barn kränker dig: "Det mest olämpliga är..."

Läs mer: