Asabea Brittons tips på hur man hanterar förlossningsrädsla
Asabea Brittons tips på hur man hanterar förlossningsrädsla - Foto: Pexels, STELLA Pictures/Peter Grannby

Barnmorskans råd: Så kan du hantera förlossningsrädsla

Att känna rädsla eller oro inför förlossningen är något om många upplever. För vissa är oron starkare än andra och man kan behöva hjälpande verktyg för att hantera känslorna och få tillbaka kontrollen. På sin Instagram ger barnmorskan Asabea Britton sina bästa råd för hur man kan hantera förlossningsrädsla.


Att vänta barn är för många en tid fylld av glädje och förväntan, men det är också helt normalt att känna oro inför förlossningen. Förlossningsrädsla är något som drabbar fler än man kanske tror – och vet du vad? Du är inte ensam. Oavsett om tanken på smärtan, kontrollförlusten eller det okända känns skrämmande, finns det massor av sätt att hantera rädslan och känna dig tryggare inför den stora dagen. 

Asabea Britton är barnmorska och driver ett stort konto på Instagram, där hon ofta pratar om allt som har med graviditet, förlossning och föräldraskap att göra. Tillsammans med sin syster Opokua Britton, har hon även släppt boken "Föda". 

"Om födande och förberedelse inför. Även om tiden efter. Jag är väldigt stolt över den. Boken jag önskar jag haft innan jag födde mitt första barn och innan jag blev färdig barnmorska.", beskrev Asabea boken inför släppet 2022. 

Asabea och Opokua Britton har skrivit boken FÖDA. Foto: STELLA Pictures/Peter Grannby

Barnmorskan svarar: Hantera förlossningsrädsla 

När Asabea nyligen höll en frågestund på sin Instagram fick hon frågan om hur man kan hantera rädsla inför förlossningen. 

Förlossningsrädsla är en stark oro eller rädsla inför graviditet, förlossning och ibland även tiden efteråt. Den kan handla om rädsla för smärta, komplikationer, förlust av kontroll eller att något ska hända barnet. Rädslan varierar i intensitet – från en oro som går att hantera till en så stark ångest att den påverkar vardagen. För vissa kan den vara kopplad till tidigare traumatiska upplevelser, medan andra upplever den utan någon specifik anledning.

I en story på Instagram ger Asabea sina bästa råd hur man kan hantera rädslan och känslorna: 

"Finns mycket du kan göra. Vad du väljer beror bl.a. på hur svår rädslan är, om du förr tidigare, om du är gravid idag och hur mycket tid och pengar du kan/vill lägga på det.", inleder hon och fortsätter ge några tips på saker man kan göra själv i situationen. 

  • Ta upp det med barnmorska på barnmorskemottagningen som kan hjälpa med samtal och svar på frågor. Vid behov skickas remiss till specialistmottagning för samtal och planering. Det görs främst för gravida men i vissa fall även för icke gravida. 
  • Formulera vad du är rädd för. Våga tydliggöra det så du kan börja därifrån. Hur realistiskt är det? Vad kan du göra för att minska risken att det sker och hur kan du hantera det så bra som möjligt om det sker? 
  • Är tidigare trauman roten till rädslan så bearbeta det med någon professionell. 
  • Förbered dig. Med ett gediget stöd (anhöriga och/eller doula), lär dig om födandets fysiologi, dina valmöjligheter, etc. 
  • Exponera dig för olika positiva förlossningsfilmer och berättelser. 
  • Våga drömma om hur du VILL föda. 
Foto: Instagram/@asabea

Vidare tipsar Asabea om vart man kan vända sig för att få hjälp, beroende på varifrån förlossningsrädslan grundar sig i. 

Födde hamma i badkaret 

Asabea har tre barn och två av sina förlossningar har ägt rum hemma i badkaret. När hon födde sin yngsta dotter 2023 delade hon detaljerat med sig av sin förlossningsberättelse på Instagram. 

"Jag är oändligt tacksam att ha fått uppleva ännu en trygg födsel. Där jag blev hörd och respekterad hela vägen. En upplevelse jag går hel och stärkt ur, redo att ta mig an ett nytt föräldraskap. Önskar det för prick alla som föder oavsett var och hur det sker."

/
/
stats