6 märkliga tecken på graviditet

De flesta vet att illamående och utebliven menstruation ofta är symptom på graviditet, men visste du att tillståndet även kan medföra en hel del konstiga symptom?

MÅNGA TECKEN: Allt är inte lika säkert som ett graviditetstest, men dessa sex lite ovanliga symptom kan vara tecken på att du är gravid. Foto: NTB/Scanpix
MÅNGA TECKEN: Allt är inte lika säkert som ett graviditetstest, men dessa sex lite ovanliga symptom kan vara tecken på att du är gravid. Foto: NTB/Scanpix

En del kvinnor kan känna att de är gravida, innan varken symptom eller tester berättar det för dom. Andra upplever inga tecken eller symptom förrän i slutet på graviditeten - eller ännu ovanligare - förrän förlossningen är på gång.

Det är emellertid inte alla symptom på graviditet som är lika välkända...här är sex av dom:

1. Blödande tandkött

En gravid kvinnas tandkött kan få svullnader och blöda mer på grund av den ökade blodgenomströmmningen som hormonförändringarna under en graviditet orsakar. Så; om du blöder mer från munnen oavsett om du borstar tänder, använder tandtråd eller inte gör något som helst, kan det vara ett tecken på graviditet.

2. Täppt näsa

Du kan även uppleva att näsan blir lättare täppt med antingen snor eller blod om du är gravid. Du kan även märka att du snarkar oftare. Hormonförändringarna under en graviditet påverkar nämligen också svullnader på insidan av näsan, något som leder till att det finns mindre plats för luften att cirkulera runt.

3. Åderknutor

Babyn behöver en betydande blodtillförsel för att få sin nödvändiga näring. Den ökade blodcirkulationen som detta medför, kan betyda att du får blodsprängningar eller åderknutor på bland annat ben och fötter. Blodcirkulationen kan också ge svullnad i området runt ändtarmen och risken för hemorroider ökar.

4. Förstoppning

Under en graviditet ökas mängden av hormonet progesteron. Det drar ner på matsmältningen och kan leda till förstoppning. Din gravida kropp absorberar också mer vatten än vanligt, något som kan göra det svårare för avföringen att passera matsmältningssystemet.

LÄS OCKSÅ: Ägglossning

5. Huvudvärk

När du blir gravid stiger hormonmängden i kroppen snabbt. Detta kan orsaka huvudvärk, speciellt under graviditeten.

6. Större fötter

Graviditetshormonet relaxin lossar ledbanden i bäckenet, så att babyn kan komma ut under sista delen av graviditeten. Det kan också påverka lederna i dina fötter, som kan "plattas ut" och bli bredare och/eller längre.

Denna artikel blev först publicerad på mama.dk